Читај ми!

Glavni odbor DS-a podržao Tadića

Boris Tadić dobio podršku Glavnog odbora DS-a da vodi novu vladu. Spreman sam da preuzmem i vodim Vladu pod uslovom da DS na svim nivoima vlasti nosi svoj deo odgovornosti, rekao Boris Tadić u Centru "Sava". Lider demokrata najavio da će biti analizirani rezultati izbora i da će biti posledica i promena u stranci.

21.40 - Predsednik DS-a Boris Tadić večeras je na sednici Glavnog odbora stranke dobio podršku da vodi buduću vladu, potvrdio Tadić posle završetka sednice.

18.20 - Počela sednica Glavnog odbora Demokratske stranke. 

Lider Demokratske stranke Boris Tadić na sednici Glavnog odbora stranke dobio je podršku da vodi buduću vladu na principima za koje se zalažu demokrate.

Sednica GO DS završena je posle skoro tri sata rasprave uglavnom iza zatvorenih vrata, a Tadić je rekao novinarima da je dobio podršku da vodi buduću vladu na principima koje im je predočio.

Tadić se nije obraćao novinarima po završetku sednicu, u prolazu je rekao da ne želi da daje izjave, ali je zatim zastao i kratko rekao: "Da li sam dobio podršku? Da, dobio sam" - i tako odgovorio na pitanje novinara.

"Glavni odbor Demokratske stranke odlučio je da lider DS Boris Tadić kao kandidat za premijera nastavi razgovore o formiranju buduće vlade i da DS ne pravi koalicije sa SNS, DSS, kao ni sa radikalima na lokalnom nivou", potvrdio je predsednik Političkog saveta te stranke Dragoljub Mićunović.

Na početku sednice Glavnog odbora u Centru "Sava", koja je bila otvorena za javnost, Tadić je rekao da Demokratska stranka pregovara sa ciljem da formira parlamentarnu većinu, pod uslovom da se ona bori protiv siromaštva i nezaposlenosti, organizovanog kriminala i korupcije.

"Spreman sam da preuzmem i vodim Vladu pod uslovom da Demokratska stranka na svim nivoima vlasti nosi svoj deo odgovornosti, radi timski i da stane iza mene", rekao je Tadić.

On je dodao da će buduću vladu formirati sa koalicijom stranka oko SPS-a i da u njoj neće  biti oni koji u prethodnoj nisu bili spremni da sa DS podele i "dobro i zlo".

"Samo je moguće formirati vladu sa onima koji su spremni da dele i dorbo i zlo i nemaju rezervnu politiku", ukazao je Tadić.

Ciljevi vlade, strateški ciljevi stranke

Govoreći o ciljevima buduće vlade, Tadić je rekao da su to ujedno i strateški ciljevi stranke koju vodi, od kojih nikako neće odustati, a koji treba da rezultiraju završetkom reformi i članstvom u EU.

On je rekao i da se u formiranju nove vlade ukrštaju različiti interesi kartela, političkih, ekonomskih i bezbednosnih grupacije, kao i kriminalnih grupa.

"Neki od njih i legalno pokušavaju da ostvare svoje interese kroz formiranje vlade", ukazao je Tadić i poručio da će DS ući samo u onu vladu koja će nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i produbiti borbu protiv korupcije.

Predsednik DS-a ističe da su zato dani koji predstoje od ključne važnosti.

"Dane ispred nas ne možemo odvojiti od onoga što je bilo. Moramo da vidimo s kim ćemo u vladu, kao i s kim ćemo formirati lokalne administracije imajući u vidu interes građana", rekao je Tadić. 

Prema njegovim rečima, Demokratska stranka čini svaki napor oko postavljanja ciljeva buduće vlade, što, kako je rekao, ne znači da druge stranke ne pokušavaju da formiraju većinu u kojoj "DS neće sigurno učestvovati".

Ukoliko neko drugi bude formirao vladu put Srbije u EU neće biti izvestan, naglasio je Tadić i poručio da su pred demokratama teške odluke, da je situacija u zemlji teška , ali ne i katastrofalna kako to neko želi da prikaže.

On je ponovio da je sasvim sigurno da vladu neće formirati ni sa SNS i DSS, a da će odmah nakon sednice Glavnog odbora, ako dobije podršku članova, ući u pregovore sa ostalim potencijalnim partnerima.

"To sam rekao pre izbora i to ponavljam i nakon izbora. Demokratska stranka ući će u vladu sa strankama bliske orijentacije i nema kompromisa oko evropskih integracija, kvaliteta makroekonomske politike, štednje gde je to potrebno na nivou države, a ne građana", rekao je Tadić.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије