Presude za Ovčaru

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo na 20 godina zatvora sedmoro optuženih za ratni zločin na Ovčari. Petoro od 18 optuženih oslobođeno optužbe, a preostali osuđeni na zatvorske kazne od pet do 15 godina. Tužilaštvo delimično zadovoljno presudom i najavljuje žalbu na oslobađajuću presudu.

Prvooptuženi i nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović u ponovljenom postupku, pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, osuđen je 20 godina zatvora zbog zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Na 20 godina zatvora osuđeni su i drugooptuženi Stanko Vujanović, kao i Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Milan Lančužanin i Predrag Dragović, koji su u prvom postupku osuđeni na 20 godina zatvora, u ponovljenom su osuđeni na šest, odnosno pet godina zatvora.

Milan Vojinović osuđen je na 15 godina zatvora, Jovica Perić na 13, a Goran Mugoša na pet godina.

Jedina žena među opuženima, Nada Kalaba, kao i u prvom postupku, osuđena je na devet godina zatvora.

Optužbe su oslobođeni Vujo Zlatar, Predrag Madžarac, Marko Ljuboja i Slobodan Katić, kao i Milorad Pejić, jedini kome je ovo bilo prvo suđenje.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić je rekao da je tokom suđenja utvrđeno da su osuđeni, u vremenu od popodnevnih sati 20. novembra do ranih jutarnjih sati 21. novemba na Ovčari izvršili ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima.

Osuđeni su zarobljenike, koji su prethodno položili oružje i predali se Teritorijalnoj odbrani Vukovara, ubijali, telesno ih povređivali i nečovečno postupali sa njima, rekao je Krstajić i naveo da je tom prilikom ubijeno je 200 zarobljenika, od kojih je 193 identifikovano.

Prema njegovim rečima, tokom suđenja je utvrđeno da je kod hangara formiran špalir gde su tučeni zarobljenici, kao i da je osuđena Nada Kalaba ubila jednog zarobljenika.

U tom hangaru osuđeni Vujović i Vujanović naredili su da se zarobljenici ubiju i odredili ko će izvršiti egzekuciju, naveo je sudija Krstajić.

Utvrđeno je da su zarobljenici potom odvezeni traktorskom prikolicom na obližnje mesto Grabovo, gde su ubijeni, a potom su njihovi leševi zakopani u jamu.

Ponovljeno suđenje je počelo 12. marta 2007. godine pošto je Vrhovni sud krajem decembra 2006. godine ukinuo prvostepenu presudu Veća za ratne zločine.

Prva optužnica za zločin na Ovčari podignuta je krajem 2003. godine, a prvo suđenje je počelo 9. marta 2004. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије