EU uskoro o kandidaturi Crne Gore

U martu ili aprilu Savet ministara EU će možda uputiti "tehnički zahtev" Evropskoj komisiji da oceni u kojoj meri Crna Gora "zaslužuje" da dobije status kandidata, najavio evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren najavio je u Briselu da bi možda u martu ili aprilu Savet ministara Evropske unije mogao uputiti "tehnički zahtev" Evropskoj komisiji da oceni u kojoj meri Crna Gora "zaslužuje" da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Ren je, posle razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, rekao da će Evropska komisija dati sveobuhvatno "mišljenje" čim to zatraži Savet ministara, koji bi potom doneo o tome i političku odluku naglasivši da je ključno da vlada u Podgorici "održi zamah reformi da bi se održala evropska perspektiva" zemlje.

Evropski komesar je podvukao da je "ohrabrio Crnu Goru" da ojača sposobnost državne uprave i vladavinu pravne države, osnaži borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"To je važno i za izglede za ukidanje viza EU za građane Crne Gore", rekao je Ren, istakavši da "2009. može biti važna za evropsku integraciju te zemlje".

Đukanović je objasnio da su vlasti u Podgorici molbu za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU podnele kad su same procenile da za to ima uslova naglasivši da Crna Gora sebi ne postavlja cilj ulaska u članstvo EU kao nešto za čim se mora juriti po svaku cenu.

Ključno je, prema njegovim rečima, da to znači da ljudi u Crnoj Gori bolje žive, da se obezbede bolje plate i penzije, da bude veća pravna sigurnost investitora, građana i turista.

"A onda će i kao rezultat i zadovoljština toga doći i poziv za punopravno članstvo u EU", dodao je Đukanović.

Crnogorski premijer je rekao da je sa Renom razmotrio dosadašnja dostignuća Crne Gore u evropskoj integraciji i da su postigli "dogovor o ostvarivanju sledećih važnih faza do punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji".

Izbori kao posledica globalne krize

Đukanović je Rena obavestio o tome da je "Crna Gora bezbednosno, ekonomski i politički veoma stabilna država regiona" i rešena da ostvari cilj evroatlantskih integracija.

Crnogorski premijer je dodao da je Renu objasnio da su razlozi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 29. marta prevashodno posledice globalne ekonomske krize i potreba da se što pre dobije stabilna vlada u Podgorici.

Ta vlada će biti usredsređena na otklanjanje posledica ekonomske krize i izvršavanje zadataka u evroatlantskoj integraciji zemlje.

Đukanović je istakao da je dobio potvrdu od evropskog komesara da će EU pojačati napore da pomogne zapadnom Balkanu u rešavanju finansijsko-ekonomske opšte krize.

Na pitanje novinara kako gleda na to što u Beogradu nema ambasadora Crne Gore, Ren je odgovorio da u to ne može da se upušta, a Đukanović je rekao da je crnogorski ambasador proglašen "personom non grata", dok Crna Gora nije na to odgovorila uzvratnom merom.

Ambasador Srbije je i dalje u Podgorici, "pa sami zaključite ko je kriv" za takvu situaciju, naglasio je predsednik crnogorske vlade.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије