Читај ми!

Proširenje u genima EU

Evropska unija odlučna da održi napredak u prijemu novih članica, rekao komesar za proširenje Štefan File. Unija nije statično telo, ona raste, a proširenje je deo njene genetske strukture, poručio File povodom Dana Evrope.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je Evropska unija odlučna da održi napredak u prijemu novih članica i naglasio da su uzroci sadašnjih problema EU vezani za globalizaciju, a ne za proširivanje.

File je rekao da je EU još izvor nadahnuća i da je proširenje deo njene genetske strukture. "Evropa nije statično telo, ona se menja, raste. Uprkos teškoćama, EU je i dalje izvor nadahnuća, a proširenje je u njenoj DNK", rekao je File.

Štefan File je sinoć u Briselu povodom 9. maja, Dana Evrope, u poruci zemljama koje su na putu ka članstvu u EU, stavio do znanja da proširivanje nije uzrok problema, već je, "činjenički, deo rešenja".

Štefan File je naglasio da "Evropska unija i dalje raste", ukazavši na to da će se "Hrvatska uskoro pridružiti, Srbiji je dodeljen status kandidata za članstvo, a pregovori s Crnom Gorom treba da počnu idućeg meseca".

"I druge zemlje na putu proširivanja takođe napreduju ka Evropskoj uniji. Mi smo odlučni da taj napredak održimo, uprkos izazovima s kojima je suočena Evropa", istakao je File.

Evropski komesar je podsetio da je "9. maja 1950. Rober Šuman izneo predloge kojima su postavljeni temelji Evropske unije. "To je projekat jedinstvene zajednice utemeljene na istim vrednostima i načelima", rekao je File.

"Evropska unija je razvijajući se omogućila svojim ljudima da uživaju u dosad nedoživljenom razdoblju mira i sve većeg boljitka i ona nije statično telo, ona raste, širi se, a ulazak novih članica je DNK Evrope", poručio je evropski komesar za proširenje.

"I to Evrope koja je, uprkos svim teškoćama, i dalje izvor nadahnuća, sa svojim vrednostima, životnim standardom, a u slučaju proširivanja takođe sa svojom moći da preobražava, donosi nužne reforme i promene za dostizanje evropskih standarda u svim oblastima života", zaključio je File.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво