Читај ми!

Protest Albanaca u Bujanovcu

Oko 2.000 Albanaca protestovalo u Bujanovcu protiv hapšenja svojih sunarodnika koji su osumnjičeni za ratne zločine. Protest protekao bez incidenata.

U centru Bujanovca, oko 2.000 Albanaca protestovalo je zbog jučerašnjeg hapšenja petorice osumnjičenih za ratne zločine nad civilima i trojice pritvorenih zbog napada na pripadnike žandarmerije i posedovanja oružja.

Protest na kome su okupljeni istakli albanske i jednu američku zastavu počeo je u podne intoniranjem himne Albanije, a završen je bez incidenata.

Okupljeni su nosili parole sa imenima uhapšenih, "Stop nasilju" i "Svi smo teroristi", a obezbeđenje skupa je nosilo crne majice na kojima je na engleskom jeziku pisalo "I ja sam terorista".

Na skupu je pročitana deklaracija Skupštine svih albanskih odbornika opština Bujanovac, Preševo i Medveđa u kojoj se "zahteva prekid procedure od strane državnog tužioca za ratne zločine u Beogradu, jer se smatra da je proces politički montiran, kao i rasvetljavanje svih krivičnih dela načinjenih nad albanskim civilima".

Okupljenima su se obratili predsednici opštine i Skupštine opštine Bujanovac Šaip Kamberi i Jonuz Musliu.

U deklaraciji se zahteva i "poštovanje amnestije za bivše borce Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe", a građani su pozvani da "sačuvaju hladnokrvnost i mudrost i da se masovno odazovu na izbore 6. maja".

Skupština svih albanskih odbornika iz preševske doline "smatra da je akcija Žandarmerije uznemirila albansko stanovništvo uz drastično kršenje svih zakonskih normi i procedura sa namerom da izazove strah i opštu konfuziju među građanima albanske nacionalnosti, pogotovu pred izbore".

Zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila juče su uhapšeni Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi iz Velikog Trnovca u opštini Bujanovac.

Uhapšeni su i Gzim Gaši i Izet Chazimi iz Velikog Trnovca zbog pružanja otpora tokom pretresa, dok je Bljerim Duraki iz sela Breznica, opština Bujanovac, uhapšen, jer je kod njega tokom pretresa stana nađen pištolj za koji nije imao dozvolu.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво