Читај ми!

Izbori na Kosmetu po srpskim zakonima

Održavanje izbora na Kosovu uz pomoć OEBS-a u u skladu sa Rezolucijom 1244, kaže zamenik premijera Ivica Dačić. Postoje informacije da albanski ekstremisti i paravojne formacije prete akcijama sa ciljem ometanja izbora, rekao Dačić.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju predstavlja veliki uspeh to što će se izbori na Kosovu i Metohiju održati po srpskim zakonima i uz pomoć OEBS-a i ponovio da postoje informacije da albanski ekstremisti i paravojne formacije prete akcijama s ciljem ometanja izbora.

Dačić je rekao da je alternativa odluci Republičke izborne komisije o održavanju izbora na KIM bila da se oni uopšte ne održe "a to bi bilo možda ono što bi oni (Priština) najviše priželjkivali".

Ivica Dačić je ponovio da postoje informacije srpskih i stranih službi da ne samo prištinske vlasti nego i razne ekstremne grupacije Albanaca koje nisu pod kontrolom Kfora i Euleksa pripremaju određene akcije s ciljem da ometu održavanje izbora na KIM.

U okviru tih akcija, kako je objasnio ministar policije, bili su planirani i fizički napadi na srpska biračka mesta, oduzimanje i paljenje biračkog materijala "pa čak i hapšenja ili napadi na ljude koji učestvuju u biračkim odborima".

Dačić veruje da će, činjenica da će se izbori održati uz pomoć OEBS-a, "predstavljati jednu prepreku i branu da do nemira ne dođe".

Ministar policije je rekao da su saznanja o tim akcijama bila razlog zašto je Kfor pojačao svoje prisustvo na KIM dok je kao one koji planiraju napade na Srbe naveo albanske ekstremiste i paravojne formacije.

"Reč je o njihovim ekstremistima koji pripadaju ne samo političkim ekstremnim organizacijama nego i raznim paravojnim formacijama koje su ranije postojale na KIM i koje se uvek drže negde u rezervi", rekao je Ivica Dačić.

Dačić smatra da se aktivnosti tih ektremnih i paravojnih formacije ne odvijaju bez podrške prištinskih vlasti i da su njihove pretnje predstavaljale "jedan pritisak na Srbe da se izbori ne održe".

"Održavanja izbora uz pomoć OEBS-a, a po srpskim zakonima i po Rezoluciji 1244 SB UN, za nas je jedan veliki uspeh, čak možda i najvažnije dostignuće u ovim izborima kada je reč o KiM", rekao je Dačić.

Dačić je, komentarišići odluku RIK-a da će se glasovi sa izbora na KIM prebrojavati u Raškoj, rekao i da je sigurno da će u tome učestvovati sve stranke koje će imati svoje kontrole.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво