Читај ми!

Kabul, osveta talibana

Barem sedam snažnih eksplozija pogodilo diplomatsku četvrt u Kabulu. Nemačka i američka ambasada i štab NATO snaga bile glavne mete, rekli talibani. Specijalne snage i obezbeđenje iz ambasada zajedno sa policijom zatvorile diplomatski kvart. Talibani zauzeli policijsko sedište u istočnoj provinciji Paktija.

U seriji napada u Kabulu najmanje sedam jakih eksplozija potreslo je diplomatski kvart blizu američke ambasade u Kabulu, koja je prekoputa Generalštaba snaga NATO u Avganistanu. Još traju napadi na američki ambasadu, javlja Rojters, navodeći da su u toku žestoki sukobi sa napadačima.

Talibani su već preuzeli odgovornost za ove napade, rekavši da su izveli napade u još nekoliko avganistanskih provincija. Još nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

Diplomatska predstavništva u Kabulu su vrlo dobro utvrđena, a ambasade pored avganistanskog obezbeđenja čuvaju i specijalne snage različitih zemalja.

Odmah posle eksplozija u Ambasadi SAD je proglašena uzbuna, a osoblju je naređeno da ode u sklonište, rekao je izveštač Frans presa. Ceo diplomatski kvart Vazir Akbar Kan je zatvoren, a jake policijske snage su na terenu.

Prema prvim informacijama policije, u centru Kabula su se istovremeno dogodila tri napada, od kojih je jedan izveo bombaš-samoubica.

Prema nepotvrđenim informacijama, napadnut je i Parlament i zapaljen novi hotel "Kabul star" koji je u istom kvartu gde su i američka baza, kancelarije UN i predsednička palata. Očevici tvrde da se pucnjava čuje i u drugim delovima grada.

Prema najnovijim nepotvrđenim informacijama talibani su zauzeli policijsko sedište u istočnoj provinciji Paktija. Nekoliko helikoptera međunarodnih snaga već je uzletelo i toku je napad na talibane. 

Odgovor na napade 

Najnoviji sukobi su odgovor talibana posle jučerašnjih operacija avganistanskih snaga bezbednosti i NATO-a, u kojima je ubijeno, zarobljeno ili ranjeno skoro 100 talibana.

Protiv talibana je sprovedeno ukupno 11 operacija, uključujući jednu u prestonici Kabulu. U njima je ubijeno 47 talibana, a ranjen je 31 i zarobljen 21 taliban, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Operacije, od kojih je najveći broj izveden na jugu i istoku zemlje, gde ima najviše talibana, usledile su zbog toga što su talibani, kao i svake godine, intenzivirali napade u okviru prolećne ofanzive kojom počinje takozvana "sezona borbi".

"Sa smenom godišnjih doba biće više sukoba nego tokom zime", upozorio je prošle nedelje portparol ministarstva odbrane, general Zahir Azimi.

Nasilje se zahuktava sa dolaskom toplijeg vremena tokom prolećnjih i letnjih meseci kada sneg počne da se topi na planinskim prolazima duž pakistanske granice gde se, kako tvrde avganistanske snage i NATO, krije najveći broj talibanskih vođa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво