Читај ми!

Teško do presude za trgovinu organima

Ne treba očekivati da će međunarodna zajednica pokrenuti nove projekte u vezi sa izveštajem Dika Martija, kaže predsednik švajcarskog parlamenta Hansjerg Valter. Važno je da je Savet Evrope preporučio istragu o trgovini organima, ali biće veoma teško doneti presudu u tom slučaju, napominje Valter.

Predsednik donjeg doma švajcarskog parlamenta Hansjerg Valter rekao je u Beogradu da je važno što je Savet Evrope preporučio da budu istraženi navodi izvestioca SE Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, ali je ocenio da će biti teško doneti presude u tom slučaju.

"Bitno je da je SE preporučio da se sprovede istraga, a sam Dik Marti je kao bivši državni tužilac bio predodređen za taj zadatak. Važno je da navodi (iz izveštaja Dika Martija) budu istraženi, ali će, čini mi se, biti teže doneti presude", rekao je Valter na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.

Međunarodna zajednica verovatno neće pokretati nikakve nove projekte u vezi sa izveštajem Dika Martija o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu, ocenio je Valter.

Po rečima Slavice Đukić Dejanović, Švajcarska kao država misli da bi svaka zemlja trebalo da da svoj doprinos kako bi se došlo do istine - bez daljeg mešanja i posebno bez političkih konotacija ovog pitanja.

Predsednici dvaju parlamenata izrazili su nadu da će nivo ekonomske saradnje u narednom periodu biti intenziviran i složili su se da poslanici treba da podstaknu svoje vlade u tom pravcu.

"Interes švajcarske vlade je da intenzivira saradnju, pre svega u privredi, ali i u svim drugim sferama kako bi bio realizovan obostrani potencijal", izjavio je Valter, sa čim se složila Đukić Dejanović, izrazivši uverenje da će nivo političkih odnosa dveju zemalja biti praćen jačanjem ekonomskih i parlamentarnih odnosa.

Valter je istakao da su švajcarske kompanije prenele "jako pozitivne utiske o političkoj klimi i uslovima za ulaganje u Srbiji, kao i o srpskim radnicima."

Prema njegovim rečima, švajcarski narod i vlada oduševljeni su napretkom koji je Srbija ostvarila, a Švajcarska, kao neutralna zemlja, jako drži do političke stabilnosti u Srbiji jer je to osnova za razvoj.

"Švajcarska, kao država s dugom istorijom demokratije, želi da građani Srbije donesu pravi izbor kako bi demokratija vladala i ubuduće", rekao je Valter.

Đukić Dejanović je izjavila da je, među temama današnjih razgovora, bilo i pitanje lažnih azilanata i dodala je da je i u Srbiji povećan broj azilanata. Problem lažnih azilanata, rekla je ona, ne može se vezivati za jednu državu jer to pitanje ne poznaje granice i kao takvo se mora i rešavati.

Delegacija švajcarskog parlamenta nastavila je posetu skupštini Srbije sastankom s članovima Odbora Skupštine za spoljne poslove.

Predsednik švajcarskog parlamenta sastaće se sutra u Beogradu sa zamenikom predsednika vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво