Читај ми!

Gras nepoželjan u Izraelu

Izrael proglasio nemačkog nobelovca Gintera Grasa "personom non grata", nakon što je objavio pesmu u kojoj kritikuje jevrejsku državu da kuje zaveru za uništenje Irana i preti svetskom miru.

Nemački nobelovac Ginter Gras proglašen je u Izraelu "personom non grata", nakon što je prošle nedelje objavio kontroverznu pesmu u kojoj se kritikuje jevrejska država i politika te zemlje. U pesmi se navodi da Izrael kuje zaveru za uništenje Irana i da preti svetskom miru.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Jišaj je osudio Grasovu pesmu "Šta se mora reći", objasnivši odluku o zabrani ulaska u Izrael činjenicom da je Gras u prošlosti nosio SS uniformu.

"Grasova pesma je pokušaj da se razgori plamen mržnje protiv Izraela i izraelskog naroda i da proširi ideje koje je javno zagovarao u prošlosti kada je nosio SS unformu", navedeno je u saopštenju iz kabineta ministra.

Ako Ginter Gras nastavi da objavljuje iskrivljena i pogrešna dela, neka to čini u Iranu gde će naići na podršku publike, navodi se u saopštenju.

Gras (84) u svojoj pesmi navodi da je zabrinut, jer bi Izrael "mogao da izbriše iranski narod s prvim udarom" zbog pretnje koju vidi u razvoju nuklearnog programa Teherana, prenose agencije.

Dodao je da pesmu piše s poslednjim kapima mastila i u njoj navodi da "atomska sila Izrael ugrožava već osetljiv svetski mir".

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman takođe je oštro osudio pesmu na sastanku s italijanskim kolegom Mariom Montijem.

Liberman je rekao da je Grasova pesma izraz "egoizma takozvanih zapadnih intelektualaca koji žele da žrtvuju jevrejski narod na oltaru ludog antisemitizma drugi put, samo da bi prodali još nekoliko knjiga ili da bi dobili priznanje".

On je pozvao evropske lidere da osude izjave koje bi mogle da utiču na javno mnenje i okrenu ga ka antisemtizmu.

Grasova pesma objavljena je u nekoliko evropskih listova i u njoj se navodi da izraelski nuklearni reaktor predstavlja opasnost za svetski mir, prenose izraelski mediji.

U pesmi se takođe poziva Nemačka da predstane da snabdeva Izrael podmornicama i upozorava protiv izraelskog udara na Iran.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je tu pesmu, označivši je ignorantskom i sramotnom. Gras, autor poznatog antiratnog romana "Limeni dobošar" izazvao je šok kada je pre šest godina obelodanio da je bio član ozloglašene jedinice Vafen SS.

U intervjuu objavljenom u Nemačkoj, on je rekao da je na meti njegove pesme izraelska vlada, a ne zemlja u celini. Izrael je inače jedina zemlja na Bliskom Istoku za koju se veruje da ima nuklearno oružje, mada to njeni lideri nikada nisu priznali, ali ni porekli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво