Читај ми!

Uskrs u svetu

Čestitajući Uskrs na 65 jezika sa Trga sv. Petra u Vatikanu, papa Benedikt XVI pozvao je vernike širom sveta na mir i poštovanje ljudskih prava, posebno na Bliskom istoku.

Papa Benedikt XVI pozvao je danas vernike širom sveta na mir i poštovanje ljudskih prava, posebno na Bliskom istoku gde traju borbe, kao i na proces pomirenja.

"Neka uskrsli Hrist daruje nadi Blikskom istoku kako bi sve etničke, kulturne i verske grupe u tom delu sveta sarađivale na opštem dobru i poštovanju ljudskih prava", rekao je papa čestitajući Uskrs na 65 jezika "Urbi et Orbi" (Gradu i svetu) sa Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Rimokatolički poglavar je posebno pozvao na prekid krvoprilića u Siriji i početak dijaloga u toj zemlji.

"Brojne izbeglice iz te države kojima je potrebna humanitarna pomoć, treba da naiđu na dobrodošlicu i solidarnost i da im se olakšaju brojne patnje", istakao je Benedikt XVI.

Uskršnja poruka neka ohrabri irački narod da ne žali napore na putu postizanja stabilnosti i razvoja. U svetoj zemlji, navodi papa, Izraelci i Palestinci neka smognu snage i krenu u novi proces pomirenja.

Benedikt XVI moli se i za stanovništvo u Africi, i poziva ih da neposustaju u teškim vremenima.

"Pozivam na pomirenje građana Sudana i Južni Sudan, u Maliju, Nigeriji. Neka uskršnja radost podstakne volju za izgradnju miroljubivog društva", zaključio je Benedikt XVI.

Uoči Uskrsa u bazilici svetog Petra u Rimu papa je održao bdenje. Okupljenim vernicima rekao je postoji bojazan da čovečanstvo tumara po mraku, a govorio je o opasnostima savremenog sveta.

Služba je počela dramatično. Osim bliceva kamera, bazilika je bila u potpunom mraku, u kojoj je nekoliko hiljada vernika čekalo dolazak pape. Sa tankom svećom u ruci, on se popeo na uzvišenu platformu, a zatim je prevezen do centralnog oltara.

Papa Benedikt rekao je da Uskrs najavljuje novo stvaranje.

Uksrs u Jerusalimu

Istovremeno, hiljade hrišćanskih vernika i hodočasnika slave Uskrs u Jerusalimu procesijama i molitvama.  Uskršnju misu u drevnoj crkvi Hristovog groba, podignutoj na mestu gde je, prema hrišćanskom verovanju, Isus razapet, sahranjen i vaskrsnuo, služilo je svešstenstvo u belim i zlatnim odorama.

Italijanski premijer Mario Monti, koji je došao u crkvu u okviru privatne posete, pridružio se masi vernika, preneo je AP. On se rukovao s hodočašnicima i razgovarao s kaluđerima u jerusalimskom starom gradu.

Nadomak zidina starog grada oko 350 ljudi je pevalo u takozvanoj grobnici u bašti, gde oni veruju da je Isus sahranjen.

Proslavom Uskrsa završava se obeležavanje svete nedelje, koja je sećanje na razapinjanje i vraćanje u život Isusa.

Istočne pravoslavne crvke slave danas Cveti, dolazak Isusa u Jerusalim, a Uskrs sledeće nedelje.

U Svetoj zemlji živi oko 110.000 hrišćana Arapa, uz hiljade hrišćana stranih radnika, azilanata i imigranata iz bivšeg SSSR-a. Njima se na proslavi hrišćanskih praznika pridružuju hodočasnici.

Tradicionalno, uskršnja subota obeležena je u Vitlejemu, u crkvi Hristovog rođenja, kao i u Jerusalimu, u crkvi Hristovog groba.

Ove godine se Uskrs poklapa s proslavom jevrejske Pashe koja traje osam dana, a počela je u petak sa zalaskom sunca tradicionalnom večerom - seder.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара