Jagma za "puntom"

Nezapamćene gužve zbog kupovine automobila "punto" na kredit koji subvencioniše država. Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić očekuje da ceo kontigent bude rasprodat do kraja nedelje. Program zamene starih automobila novim kragujevačkim "puntom" stupa na snagu krajem marta.

Sve zalihe najjeftinijih modela automobila "punto", koji su mogli da se kupe na kredit na kredit koji subvencioniše Vlada Srbije, rasprodati su još tokom pre podneva. Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić rekao je u Dnevniku 2 RTS-a da se očekuje da ceo kontignet od 640 trenutno raspoloživih vozila bude rasprodat do kraja nedelje.

Dileri Zastavinih vozila danas do 15 časova prodali su 310 automobila "punto" Za tih 310 vozila izdate su fakture, a na lageru je ostalo još 300 "punta", navode su u Ministarstvu ekonomije Srbije. 

Odeljenje u Kragujevcu, kako je rekla referent prodaje u preduzeću "Zastava auto" Svetlana Konstantinović, registrovalo je oko 200 poziva za kupovinu "punta".

Nebojša Ćirić poručuje da građani ne treba da brinu jer u drugoj polovini marta Fijat počinje proizvodnju "punta" u Kragujevcu.

Državni sekretar odbjašnjava da je planirano da bude proizvedenao 15.000 vozila, a da je kapacitet kragujevačke fabrike i do 60.000 automobila.

Komentarišući odluku pojedinih banaka da traže žirante za kredite, Ćirić kaže da je to stvar njihove poslovne politike, a da su mere Vlade zamišljene da podstaknu konkurenciju između banaka. Tačnije, koja banka bude nudila povoljnije uslove i jednostavniju proceduru, imaće više klijenata.

Za osnovni model "punta", odnosno "zastave 10", koji podrazumeva benzinski motor i standard euro 4 cena je 6.999 evra sa porezom na dodatu vrednost, a rata iznosi 97 evra uz rok otplate od sedam godina i 130 evra uz rok otplate od pet godina.

Za model koji podrazumeva i klimu i ABS i ABD kočione sisteme, električne podizače i centralnu bravu potrebno je izdvojiti 9.150 evra, što je 127 evra mesečno uz otplatu na sedam godina i 170 evra mesečno uz rok otplate na pet godina.

Krajem marta zamene starih

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da bi naredne nedelje, na sednici Vlade Srbije, mogao biti usvojen program zamene starih, neekoloških automobila, za novi kragujevački "punto", uz doplatu od 5.999 evra.

Dinkić je rekao da bi taj program zamene starih automobila za "punto", uz doplatu, stupio na snagu krajem marta.

Ponude za kupovinu "punta" na kredit već su istakle "Hipo Alpe Adria banka" i "Sosijete dženeral banka", koje su za taj zajam od 7.000 evra ponudile rok otplate do sedam godina, fiksnu kamatu od 4,5 odsto, pri čemu bi mesečna rata iznosila 97 evra.

Krediti se odobravaju bez obaveznog učešća i depozita, a mesečno zaduženje građana ne može biti veće od 30 odsto njihovih redovnih primanja, uključujući i obaveze po ranije odobrenim kreditima.

Vlada Srbije 5. februara je usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima za realizaciju kredita za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara, koji obuhvata i automobile domaće proizvodnje.

Tom uredbom predviđeno je izdvajanje oko milijardu dinara za subvencionisanje 20 milijardi dinara kredita za kupovinu domaćih proizvoda - automobila, poljoprivredne mehanizacije, nameštaja, podnih obloga, bele tehnike.

Kamatna stopa za automobile domaće proizvodnje iznosila bi 4,5 odsto na godišnjem nivou, a rok otplate je pet do sedam godina, dok bi za ostale proizvode kamatna stopa iznosila šest odsto, a rok otplate bio bi do pet godina.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво