Читај ми!

Početak realizacije projekta navodnjavanja

Ministar Dušan Petrović potpisao sa direktorima javnih preduzeća "Vode Vojvodine", "Beogradvode" i "Srbijavode" ugovore o rekonstrukciji 745 kilometara kanalske mreže, što predstavlja formalan početak realizacije projekta navodnjavanja.

Potpisivanjem ugovora o rekonstrukciji 745 kilometara kanalske mreže, ministra Dušana Petrovića i direktora javnih preduzeća "Vode Vojvodine", "Beogradvode" i "Srbijavode" počela je realizacija projekta za izgradnju sistema za navodnjavanje.

Srbija bi tim projektom za četiri godine dobila 1,1 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjava.  

Ugovor o prvoj fazi tog projekta vredan je 993 miliona dinara. Petrović je istakao da je to prvi korak da se višestruko poveća površina navodnjavanog poljoprivrednog zemljišta kojeg sada ima manje od 200.000 hektara.

Prema njegovim rečima, budžetom za ovu godinu za investicije u navodnjavanje predvidjeno je pet milijardi dinara, od čega su tri milijarde za čišćenje kanalske mreže.

Uz kanalsku mrežu, kako je naglasio Petrović, nalazi se 130.000 hektara obradivog zemljišta.

Preostale dve milijarde, rekao je Petrović, biće upotrebljene za izgradnju nove mreže kanala za navodnavanje.

Posle završetka prve faze, za koju je danas potpisan ugovor, biće očišćeni kanali koji navodnjavaju oko 63.000 hektara zemljišta. 

Četvorogodišnji projekat čišćenja i izgradnje mreže za navodnjavanje koštaće četiri do pet milijardi evra, rekao je Petrović i dodao da će od te sume za mrežu primarnih kanala biti dato između jedne i 1,5 milijare evra.

Ministar je procenio da će razvoj kanalske mreže značajno doprineti povećanju poljoprivredne proizvodnje, navodeći da Srbija zbog toga što nema razvijen sistem za navodnjavanje, gubi po dve milijarde evra godišnje.

Direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović je precizirao da će u prvoj fazi biti očišćeno 745 kilometara kanalske mreže i popravljene ustave i crpne stanice.

Nastavlja se i izgradnja novih sistema za navodnjavanje, rekao je Prodanović, ističući da su spremni projekti za navodnjavanje 270.000 hektara. 

Izgradnjom kanalske mreže za navodnjavanje, kako je ocenio Prodanović, biće obezbeđena sigurnost u snadevanju hranom, značajno povećanje profita u poljoprivredi i povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије