Читај ми!

Brisel, čekajući dogovor

Razgovori u okviru tekuće runde dijaloga Beograda i Prištine završeni za večeras i biće nastavljeni sutra. Nije ostalo previše nesuglasica i razlika, ali uvek su najteži koraci na kraju, rekao Borislav Stefanović. U Prištini burne reakcije na ideju o fusnotama.

Za večeras su završeni razgovori u okviru tekuće runde dijaloga pregovaračkih timova Beograda i Prištine i biće nastavljeni sutra. Tema razgovora jesu regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje do sada postignutih dogovora.

Šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da se razgovori nastavljaju sutra i da se nada pozitivnim rezultatima.

"Mi smo izneli vrlo detaljno naše argumente, naše pozicije su tu bila jasne. Mi očekujemo da dođe do dodatnog približavanja, koje bi moglo da se dogoditi i sutra", rekao je Stefanović.

Naša strana je učinila apsolutno sve što je moguće, i više od toga, rekao je Stefanović i naglasio da je delegacija Beograda vodi pregovore u skladu sa Ustavom, nacionalim interesom i Rezolucijom 1244.

Prema njegovim rečima, u pregovorima je došlo do određene tačke kada je definitivno potvrđen značajan napredak u implementaciji do sada postignutih dogovora, naročito po pitanju matičnih knjiga i slobode kretanja.

"Ono što smo uspeli jeste da dodatno približimo stavove i detaljnije utvrdimo neke, ali ne sve elemente tehničkog protokola vezanog za administrativne prelaze", rekao je Stefanović.

Ono glavno pitanje, pitanje regionalnog predstavljanja, kako kaže Stefanović, u velikoj meri je na liniji ranijih zajedničkih predloga, koji su stvoreni u skladu sa stavom Beograda u vezi sa Rezolucijom 1244.

"Nije ostalo previše nesuglasica i nerazumevanja i razlika, ali uvek su u ovakvom procesu najteži koraci na kraju", zaključio je Stefanović.

Inače, dijalog Beograda i Prištine nastavljen je sa danom zakašnjenja, a šefica prištinske delegacije je, i pre početka nove runde dijaloga, izbegla susret sa novinarima.

Takav potez Edite Tahiri objašnjava se činjenicom da je Priština u proteklih 48 časova bila pod velikim međunarodnim pritiskom da prihvati ideju o fusnotama i pominjanju Rezolucije 1244, uprkos rastućem otporu kosovske javnosti prema tom rešenju.

Stav vlade u Prištini prema tom pitanju omekšao je pošto su u neophodnost brzog dogovora premijera Hašima Tačija "uverili" mnogi zapadni zvaničnici, uključujući i američku državnu sekretarku Hilari Klinton.

Klintonova je, navodno, rekla Tačiju da Amerika bezrezervno podržava put Kosova ka EU i da "nikada ne bi predlagala rešenja koja su u suprotnosti sa interesima" Prištine.

Britanija je, pak, poručila Tačijevoj vladi da je "balans između Rezolucije 1244 i mišljenja Međunarodnog suda pravde dobro rešenje" za regionalno predstavljanje Prištine.

Sa druge strane, prema saznanjima agencije Beta, pregovarački tim Prištine neće odustati od zahteva da deo fusnote bude i deklaracija o proglašenju nezavisnosti.

Kosovska strana zahteva i da redosled dokumenata u fusnoti bude takav da na prvom mestu bude deklaracija o nezavisnosti Kosova, zatim mišljenje Međunarodnog suda pravde i tek na kraju Rezolucija 1244, navodi Beta.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je da je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine realnost.

Kuči je rekao da je rezolucija 1244 "još uvek živa", pošto u Savetu bezbednosti, zbog veta Rusije i Srbije, ona ne može da bude stavljena van snage.

"Ovo je pitanje pravnih i političkih balansa. U političkom smislu mišljenje Međunarodnog suda pravde ima prednosti nad Rezolucijom 1244. U pravnom smislu za nas najveći uticaj ima Deklaracija o proglašavanju nezavisnosti Kosova, Ustav i zakoni. Međutim, još uvek je "živa" i rezolucija 1244", rekao je Kuči, a prenose prištinski mediji.

Bivši kosovski predsednik Fatmir Sejdiu ranije je, reagujući na rešenje prema kojem se u regionalnom predstavljanju Kosova neće pominjati "republika", rekao da to predstavlja ozbiljnu povredu ustava, kao i da će naneti štetu koja će biti popravljana godinama.

Prištinski list Koha ditore, pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je Hašim Tači pozvao snage bezbednosti da budu spremne u narednim danima, jer se mogu očekivati nemiri zbog sporazuma o regionalnom predstavljanju.

"Premijer je svestan da je pitanje fusnote veoma osetljivo i pozvao je na oprez. Moguće su reakcije, zbog čega treba biti spreman", rekao je izvor lista koji je, kako se navodi, prisustvovao sastanku kosovskog Saveta za bezbednost.

Pregovori su odloženi za 24 časa, jer se juče u Briselu nije pojavila prištinska delegacija. Zvaničnici u Briselu saopštili su da je otkazan let aviona kojim je prištinska delegacija iz Beča trebalo da stigne u Brisel.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво