Читај ми!

Pobuna poslednjeg Gadafija

Sadi Gadafi sprema pobunu. U kontaktu sam sa vojnicima i pripadnicima milicija. Spreman da se svakog časa vrati u Libiju", rekao je Gadafijev sin. Nove vlasti priznaju da imaju problema na terenu, ali da Sadi nije razlog za nesanicu.

Poslednji od sinova Moamera Gadafija koji je na slobodi, Sadi najavio veliku pobunu protiv novih vlasti u Libiji, mada nije baš sasvim jasno da li je u stanju da te najave ispuni, iako je država već mesecima u priličnom rasulu.

Sadi, koji se nalazi u Nigeru, je rekao da u Libiji ima još mnogo pristalica, među kojima i nekoliko zvaničnika Privremenog nacionalnog saveta, tela pod čijom su komandom zarobljeni, mučeni i na kraju brutalno ubijeni Muamer i Mutasim Gadafi.

"Prvo, to neće biti mala pobuna... Ustanak će se dići u celoj Džamahiriji. Ta pobuna već postoji i raste iz dana u dan", rekao je Sadi Gadafi televizijskoj mreži Al Arabija.

Sin bivšeg libijskog vođe istakao je da Libijci trebaju da se pobune protiv milicija kako bi se sprečilo dalje pogoršavanje stanja u zemlji.

"Prelazna vlast nije legitimna i ne može da uspostavi kontrolu nad milicijama. Pozivamo sve Libijce da budu spremni na pobunu. Moramo da izvršimo pritisak da promenimo situaciju i odstranimo zlo koje postoji u Libiji", rekao je Sadi.

Prema njegovim rečima 70 odsto stanovništva nezadovoljno je trenutnim stanjem. "A i kako bi bili zadovoljni kada Libijom vladaju bande", upitao je Sadi.

Zamoljen da prokomentariše Nacionalni prelazni savet Sadi je ocenio da će doći dan kada će "libijski narod biti u stanju da očisti zemlju od te bande".

"Potrudiću se da posle tog dana ne bude osvetničkih akcija, poput ovih koje se sprovode danas", naglasio je sin bivšeg libijskog vođe.

Od kraja pobune i ubistva Muamera Gadafija nove libijske vlasti suočavaju se sa velikim problemima i nemogućnošću da zauzdaju zaraćene milicije i plemenske podele.

Oružane grupe, poput onih iz Zintana i Misurate, veoma su uticajne i jake i, uz tek poneku packu centralnih vlasti iz Tripolija, rade šta hoće.

O osvetničkoj politici zlostavljanja i mučenja poslednjih meseci sve češće izveštavaju humanitarne i organizacije za zaštitu ljudskih prava, poput Amnesti internešenala, Hjuman rajts voča i Lekara bez granica.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво