Читај ми!

MMF čeka rebalans

Prva revizija aranžmana sa MMF-om biće realizovana nakon usvajanja rebalansa budžeta, saopštili predstavnici Fonda. Revizija se odlaže do polovine godine, kaže Jurij Bajec. To će smanjiti kredibilnost ekonomske politike Vlade, ističu u Fiskalnom savetu. Odluka loša poruka za investitore, kažu u PKS.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda saopštili su na sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem da će prva revizija aranžmana sa tom finansijskom institucijom biti realizovana nakon usvajanja rebalansa budžeta.

Na završnom sastanku sa predstavnicima tehničke misije MMF-a, koju je predvodila Zuzana Murgasova, dogovoreno je da će status aranžmana koji Srbija ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom ostati nepromenjen.

Potvrđeno je da će u međuvremenu Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore uključujući nivo deficita i visinu javnog duga, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

Predstavnici MMF-a podvukli su da je Vlada, zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici tokom 2011. godine, doprinela održanju ekonomske aktivnosti i očuvanju makroekonomske stabilnosti.

Predstavnici MMF-a ponovo će doći u Beograd sredinom ove godine, navedeno je u saopštenju.

Razgovori srpskih vlasti s misijom MMF-a, radi postizanja dogovora od značaja za završetak prvog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana, započeli su 2. februara u Beogradu.

Tokom posete Misije razmatrano je ostvarivanje ciljeva ekonomskog programa dogovorenog s MMF-om, makroekonomski okvir za 2012. godinu, kao i ispunjenje kriterijuma izvršenja za decembar 2011. godine.

Posebna pažnja usmerena je na pitanja izvršenja budžeta za 2012, na sprovođenje dogovorenih mera fiskalne politike i na poštovanje utvrđenih fiskalnih pravila.

Aranžman sa MMF-om koji je Srbiji odobren 29. septembra 2011, u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarda evra), zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

Aranžman iz predostrožnosti s MMF-om nije prekinut, niti je doživeo krah, već ostaje na snazi, ali se njegova revizija odlaže do polovine godine, dok se rebalansom budžeta ne utvrdi ono što je dogovoreno da će se u praksi sprovoditi sa stanovišta ekonomske politike Vlade, rekao je ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec.  

Predstavnici MMF-a su tokom razgovora isnistirali pre svega na veličini garancija za zajmove javnim preduzećima i ukazivali na opasnost da se kroz dodatno zaduživanje ne ugrozi zakonski okvir javnog duga, a to se u praksi i ne može sprovesti do kraja mandata sadašnje vlade , rekao je Bajec.

Bajec očekuje da će pitanje rebalansa budžeta biti na dnevnom redu tek posle sastavljanja nove vlade.

Loš znak za privredu

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović kaže da nije dobro što je MMF zamrznuo aranžman sa Srbijom jer će to smanjiti kredibilnost ekonomske politike Vlade.

"Presudno je da se održe fiskalni ciljevi i da se Vlada Srbije drži dogovora da budžetski deficit u ovoj godini bude do 4,25 odsto BDP-a, odnosno oko 153 milijarde dinara", rekao je Petrović.

Kako je podsetio, Fiskalni savet je još u decembru prošle godine cenio da rast BDP u 2012. neće biti planiranih 1,5 odsto, već između 0 i 0,5 odsto. To će za poslednicu imati manje prihode budžeta za 30 do 35 ilijardi dinara, rekao je Petrović i dodao da će to morati da se nadoknadi smanjenjem troškova ili većim prihodima.

Ukoliko do toga ne dođe, dodao je, deficit državnog budžeta Srbije biće 5,3 odsto BDP-a.

Privredna komora Srbije ocenila je da odluka MMF-a "nije dobra poruka za investitore". Za Srbiju je sada važno da pokaže da je dosledna u sprovođenju fiskalnih pravila utvrđenih zakonom i da poštuje dogovor koji je već postignut sa MMF-om, navode u PKS.

"Odstupanje od dogovora moglo bi da se negativno odrazi na ocenu rizika zemlje i uslove zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu, što bi se direktno odrazilo na konkurentnu sposobnost domaće privrede i mogućnost izvoza. To se ne sme dozvoliti", ističu u toj asocijaciji.

Pad kreditnog rejtinga 

Unija poslodavaca Srbije takođe istuče da će zamrzavanje kreditnog aranžmana MMF-a sa Srbijom pogoršati situaciju u kojoj se nalazi privreda i država.

"Kreditni rejting države nastaviće sa daljim padom, što znači da će i zaduživanje države i eventualno zaduživanje privrede kod otencijalnih kreditora u inostranstvu biti otežano", rekao je predstavnik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

Prema njegovim rečima, zamrzavanje aranžmana će stvoriti i "dodatnu nestabilnost u privlačenju stranih investitora, jer je Srbija još uvek na listi zemalja za koje se traže dodatne garancije da bi neko došao i investirao".

Da zamrzavanje aranžmana sa MMF-om može negativno da se odraziti na kreditni rejting Srbije, jer će međunarodne rejting agencije uzeti u obzir ovu promenu u aranžmanu, slaže se i ekonomista Nikola Fabris.

U okviru prvog razmatranja aranžmana, razgovori s misijom MMF-a obavljeni su u novembru u Beogradu, s tim što je donošenje odluke o završetku razmatranja, prvobitno planirano 23. decembra na Odboru izvršnih direktora MMF-a, odloženo do uspostavljanja usaglašenog stava dve strane o fiskalnoj politici za tekuću godinu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара