Читај ми!

Konrad: Autokratija Viktora Orbana

U Mađarskoj vlada autokratija, a premijera Viktora Orbana pokreće osvetoljubivost zbog koje se okreće represiji, kaže pisac Đerđ Konrad.

Pisac Đerđ Konrad smatra da u Mađarskoj vlada autokratija i da premijera Viktora Orbana pokreće osvetoljubivost zbog koje se okreće represiji.

"Orban je zao čovek, njegova energija je osveta. On ne može biti deo rešenja, jer je on problem. Klevete, optužbe, otpuštanja predstavljaju represiju. To ne stvara poverenje, već budi najgore iz naše prošlosti", rekao je mađarski pisac u intervjuu za italijanski list Republika.

Konrad je ocenio da, dok je Orban na vlasti, neće biti "poverenja među narodom, poverenja sveta, EU, niti MMF-a". "Orban je u potpunosti izgubio kredibilitet", dodao je Konrad.

"Kod nas više nema demokratije, to je autokratija. Nadam se da ćemo je se ipak uskoro osloboditi, imam poverenja u Evropu. Mađarska će se kad-tad osloboditi ove vlade, ali neće biti lako, jer smo na ivici. Povratiti poverenje tržišta, sveta, biće moguće tek kad vlada i, najvažnije, Orban podnesu ostavku", napomenuo je Konrad.

"Mađarskoj je potrebna kredibilna vlada stručnjaka - 'nešto poput Montija posle Berluskonija", rekao je pisac, aludirajući na smenjivanje bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija i postavljanje tehničke vlade na cijem je čelu Mario Monti.

Prema njegovim rečima, Mađarska više nije demokratska zemlja, jer se svaki dan menjaju stari i usvajaju novi zakoni što radikalno menja situaciju.

"Izgubili smo sigurnost u pravnu državu. To je autokratija zavisna od Orbanovog suda. On je mađarski Putin. Putin u EU, tužan izuzetak", naveo je Konrad.

Upitan da li će Mađarska ostati u EU, Konrad je rekao da nije Mađarska ta koja odbacuje Uniju i da može da je spase samo Evropa.

"Ne govorim protiv svoje zemlje, ne odbacuje Mađarska EU, Orban govori često da možemo da živimo bez Unije, ali tako misli samo on. EU mora da izvrši pritisak zahtevajući formiranje tehničke vlade", upozorio je mađarski pisac.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара