Читај ми!

Dosledna politika Severne Koreje

Svečano poručeno iz Pjongjanga da Severna Koreja neće menjati stav o Južnoj Koreji. Vlasti Severne Koreje su naglasile da nikada neće sarađivati sa "izdajničkom grupom" na čijem čelu je Li Mjung Bak.

Severna Koreja saopštila je da neće promeniti stav o Južnoj Koreji i da nikada neće sarađivati da predsednikom te zemlje Li Mjung Bakom.

U saopštenju Komisije za nacionalnu odbranu navodi se da je Severna Koreja sada ujedinjena oko novog lidera zemlje Kim Džong Una. 

"Svečano objavljujemo da budalasti političari širom sveta, uključujući i marionetske grupe u Južnoj Koreju ne treba da očekuju da će doći do bilo kakvih promena u vođenju politike Severne Koreje", navodi se u saopštenju Komisije.

Vlasti Severne Koreje su naglasile da nikada neće sarađivati sa "izdajničkom grupom" na čijem čelu je Li Mjung Bak.

Novi lider Severne Koreje Kim Džong Un juče je proglašen vrhovnim vođom - države, vladajuće partije i vojnih snaga. 

Mnogi analitičari postavljaju pitanje da li je novi severno-korejski lider, koji ima manje od 30 godina i nedovoljno iskustva u politici, sposoban da bude na čelu države koja se suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima i nestašicom hrane, a zbog svog nuklearnog programa vodi komplikovane pregovore sa drugom zemljama.

Prema zvaničnoj verziji, Kim Džong Il koji je vladao državom od smrti svog oca Kim Il Sunga 1994. godine preminuo je od srčanog udara 17. decembra.

Bi-Bi-Si ističe da je preorijentisao državne rashode na vojnu mašineriju i država je izvela dva nuklearna testa i dodaje da susedi sa zabrinutošću prate procese koji se dešavaju u toj zemlji.

Siromašna komunistička zemlja formalno zadržava ratno stanje sa Južnom Korejom, od Korejskog rata 1953. godine, i nalazi se u međunarodnoj izolaciji, osim ostalog i zbog težnje da stvori nuklearno naoružanje, navodi Bi-Bi-Si, podsećajući da je pregovarački proces o tome već izvesno vreme u zastoju.

Novo severnokorejsko rukovodstvo obrušilo se sa kritikom predsednika Južne Koreje zbog njegove odluke da se pomoć Severnoj Koreji veže za napredak na putu ka nuklearnom razoružanju.

Itar-Tas prenosi da se uticajni Komitet za nacionalnu odbranu u saopštenju zahvalio svima  koji su izrazili saučešće i "podelili tugu s korejskim narodom".

Ruska agencija, istovremeno, prenosi iz Pekinga komentar kineskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji je predstavnik Hun Lei posle saopštenja severnokorejskog Komiteta rekao da "očuvanje mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu odgovara interesima Severne i Južne Koreje, kao i interesima svih ostalih strana".

Agencija Rojters podseća da glavni zaštitnik Severne Koreje Kina uporno poziva na "mirno rešenje" na Korejskom poluostrvu, dok Bi-Bi-Si najavljuje da SAD upućuju u istočnu Aziju visokorangiranog diplomatu Kurta Kembela, radi razmatranja situacije u regionu posle promene u rukovodstvu DNRK.

Dopisnik Itar-Tasa iz Pjongjanga izveštava da se život u glavnom gradu Severne Koreje postepeno vraća u uobičajene okvire, posle perioda žalosti zbog smrti "oca nacije" - otvorene su mnoge radnje, rade komunalne službe i aktivna je mobilna telefonija.

"Na licima Korejanaca, koji su pretrpeli ogroman emocionalni teret zbog smrti 69-godišnjeg 'oca nacije', pojavili su se prvi, još uzdržani osmesi", navodi ruska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије