Читај ми!

Novi zahtevi Prištini?

Jedina novost koju je Angela Merkel iznela tokom boravka na Kosmetu jesu novi zahtevi Prištini, dok su Beogradu ponovljeni već poznati zahtevi, rekao za RTS Milivoje Mihajlović. "Paralelne strukture" ne mogu se ukinuti jednim rezom, smatra ministar Šutanovac.

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Kosmetu i ono šta je ona poručila Beogradu i Prištini izazvalo je brojne reakcije. Šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović ocenio je da novost koju je nemačka kancelarka Angela Merkel iznela u Prištini jesu novi zahtevi Prištini, dok su Beogradu ponovljeni već poznati zahtevi.

"Jedino novo što je Angela Merkel poručila tokom jučerašnje posete jesu zahtevi koji se odnose na Prištinu. Što se tiče Beograda, zahtevi su isti kao letos kad je posetila Beograd", rekao je Mihajlović za RTS.

Prema njegovi rečima, prištinskim lokalnim vlastima postavljen je zahtev da pomognu dijalogu Beograda i Prištine i ono što je najbolnije za trenutnu garnituru koja vlada u Pokrajini jeste da pomognu saradnju sa Euleksom i da se uhvate u koštac sa kriminalom i korupcijom.

Mihajlović je istakao da je Beograd "i letos te poruke shvatio kako treba" i da se ponaša u skladu sa svojim "političkim koordinatama" odnosno Ustavom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Merkelova je juče u Prištini izjavila da bi Srbija za rešenje problema na severu Kosova trebalo da pronađe način za ostvarivanje slobode kretanja, pogranične saradnje i da se angažuje da na Kosovu ne bude "paralelnih struktura".

Mihajlović je istakao da će Beograd implementirati postignute dogovore sa Prištinom, jer je to, kako je rekao, instrument da se dođe do pravednog rešenja i do stabilnosti.

"Politika 'i EU i Kosovo' nije politika dva koloseka. To je isti put, jer politika koja vodi u EU pomaže rešavanju problema Kosova", rekao je Mihajlović, ocenivši da bi ukidanje institucija Srbije na severu Kosova pomoglo etničkom čišćenju Srba iz tog područja.

"To su institucije koje tamo, pre svega, postoje da bi obezbedile bolji život Srbima", istakao je Mihajlović, navodeći da su one legalno izabrane.

Postoje zloupotrebe novca iz budžeta Srbije koji se odvaja za Kosovo i Metohiju, jer u tom delu zemlje "nema zakona i institucija koje sve to mogu da kontrolišu", rekao je Mihajlović i, kao primer, naveo sportsku halu u Zubinom Potoku, koja je otvarana tri puta.

Šutanovac: Ukidanje nemoguće "jednim rezom"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je, povodom stava nemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija treba da ukine "paralelne strukture" na severu Kosova, da se to ne može učiniti "jednim rezom" i da će Srbija tim povodom doneti najbolju odluku.

"Država će donositi odluke koje smatra da su najpodobnije kako za građane koji žive na Kosovu i Metohiji tako i za građane koji žive u užoj Srbiji i sagledavati probleme vizije razvoja Srbije u budućnosti", rekao je Šutanovac.

Ministar je naveo da se Srbija nalazi na evropskom putu, a da je "činjenica da u tome postoji politička prepreka, o kojoj je Merkelova govorila".

"To je ukidanje paralelnih struktura i tom pitanju mora da se pristupi analitično. Ne može se jednim rezom to učiniti, imajući u vidu da su dugi niz godina postojale paralelne strukture od strane Albanaca na Kosovu i Metohiji koje su se ticale i školstva i zdravstva", rekao je Šutanovac.

Smatra da je "neprirodno" da neko očekuje da će građanke srpske nacionalnosti da se porađaju u Prištini kad u isto vreme građanke albanske nacionalnosti sa Kosova dolaze da se porađaju u Beogradu.

"Mislim da ćemo insistirati na tome da zaštita ljuskih prava i zaštita obrazovanja, pre svega, ostane sigurno sidro Srbije na Kosovu i Metohiji imajući u vidu da je, prosto, neprihvatljivo da deca uče po onim programima koje sprovodi Kosovo", rekao je Šutanovac.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da međunarodna zajednica i Priština treba da prihvate realnost da na severu Kosova postoje isključivo srpske insitucije, da one nemaju alternativu i da neće biti ukinute.

"Priština i međunarodna zajednica moraju da shvate da alternativne za te instucije nema i moraju ih prihvatiti kao takve, a da li će ih priznavati to nije najvažnija stvar. Važno je da sa drugima ne mogu razgovarati, jer drugi ne postoji. Zato je bolje da prihvate realnost da te institucije postoje, da funkcionišu i da su građani manje ili više zadovoljni njima, kao i u ostalim delovima Srbije", rekao je Ivanović Tanjugu.

Ivanović je rekao da Srbija u skladu sa Ustavom ima obavezu da svojim građanima pruži odgovarajuće usluge i da stoga "zdravstvo, školstvo, socijalna davanja ne mogu biti paralelne intitucije".

Dačić: Kosovo i dalje prioritet

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić konstavovao je da rešavanje problema Kosmeta i dalje ostaje prioritet države, ali da Srbija konačno mora da preseče Gordijev čvor oko EU i Kosova, jer, kako je rekao, ne možemo stalno da živimo "razapeti kao na krstu".

Dačić je u Klubu poslanika, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da je u Srbiji potrebno više jedinstva oko državnih interesa.

"Naš problem u vezi s Kosovom, dodao je, ne zavisi samo od Srbije, ali naše nacionalno jedinstvo zavisi samo od nas", naglasio je Dačić.

Rešavanje problema Kosova i dalje je prioriret Srbije, izjavio je Dačić dodavši da bez toga nema daljih planova među kojima ostaju i evrointegracije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво