Novi protest preševskih Albanaca

Više od hiljadu Albanaca protestovalo u Preševu tražeći oslobađanje desetorice uhapšenih pripadnika takozvane "Gnjilanske grupe". Protest održan u organizaciji Skupštine svih albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Devetorici pripadnika "Gnjilanke grupe" produžen pritvor za još dva meseca.

Više od hiljadu Albanaca okupilo se  u Preševu, tražeći oslobađanje devet pripadnika "gnjilanske grupe", osumnjičenih da su počinili ratni zločin na Kosovu, 1999. godine.

Na protestu je pročitana usvojena deklaracija Skupštine odbornika albanskih stranaka u kojoj je ocenjeno da je stanje bezbednosti na tom području "zabrinjavajuće, sa tendencijom pogoršanja".

Skupština albanskih odbornika tri opština juga Srbije - Preševa, Bujanovca i Medveđe - ponovo je zatražila bezuslovno oslabađanje pripadnika "gnjilanske grupe".

Uhapšeni pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova su osumnjičeni da su na području Gnjilana kidnapovali 159 civila srpske nacionalnosti i ubili najmanje 51 osobu.

Predsednik Skupštine opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa rekao je da se danas navršava mesec dana od njihovog hapšenja i Skupština odbornika albanske nacionalnosti očekuje da će oni biti pušteni na slobodu.

Mustafa je rekao da je Skupština odbornika osudila "brutalan način hapšenja devetočlane grupe u Preševu" i da je ta akcija "politički motivisana".

Predsednik opštine Preševo Nader Sadiku je  da je Skupština svih albanskih odbornika odlučila da oni preuzmu organizovanje protesta, što je do sada radilo Udruženje veterana OVPBM da ne bi "došlo do incidenta jer se povećava napetost".

"Tražimo da se uhapšeni članovi gnjilanske grupe oslobode jer ne verujemo da su počinili zločine za koje se terete, inače sigurno ne bi odlučili da ostanu da žive i rade u Preševu gde se nalazi srpska policija i Žandarmerija", rekao je Sadiku.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je upozorio da je "od kraja decembra, od hapšenja članova gnjilanske grupe, počelo zaoštravanje situacije u regionu".

Amnestija za bivše pripadnike OVK

Odbornici su zatražili rasvetljavanje svih zločina počinjenih nad albanskim civilnim stanovništvom na području tri opštine juga Srbije u periodu 1999 -2001. godine.

Zatražena je i "puna amnestija za bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe".

Odbornici su podržali inicijativu međunarodnih eksperata u Prištini da dosijea uhapšenih pripadnika "gnjilanske grupe" budu dostavljena Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ocenjeno je da je poslednja akcija hapšenja u Preševu predstavlja nastavak "neprestanih pokušaja kriminalizacije Albanaca kao zajednice".

Od relevatnih međunarodnih faktora zatražena je garancija sporazuma o miru iz 2001. godine i pokretanje i posredovanje u razgovorima Vlade Srbije i političkih predstavnika Albanaca triju opština juga Srbije. U tim razgovorima bi trebalo bi razmotriti sprečavanje pogoršanja političke i bezbednosne situacije na jugu Srbije i mogućnosti njenog napretka, radi "dugoročne političke i ekonomske stabilnosti".

Protest koji je održan ispred zgrade SO Preševo završen je bez incidenata, uz albanske i zastave Evropske unije, a na parolama se moglo pročitati "Preševska dolina je Kosovo", "Preševska dolina bez žandarmerije", "NATO monitoring u preševskoj dolini" i "Borcima za
slobodu nije mesto u zatvoru".

Policija je u decembru u Preševu uhapsila desetoricu pripadnika takozvane gnjilanske grupe koji se terete za zločine nad Srbima u regonu Gnjilana počinjene 1999. godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се