Читај ми!

Pupovac: Planiramo bolji rezultat

SDSS namerava da osvoji više od tri mandata na izborima u Hrvatskoj, poručio predsednik te stranke Milorad Pupovac u intervjuu za Večernji list. Manjine ne moraju biti uz vlast da bi rešavale svoje probleme, smatra Pupovac navodeći da SDSS nikome neće nuditi za koaliciju.

Lider Samostalne demokratske srpske stranka (SDSS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da ta stranka namerava da na izborima u decembru osvoji više od tri poslanička mandata, jer tri nije broj koji odgovara mogućem učešću Srba u hrvatskom parlamentu, prenosi Tanjug.

Pupovac je, u intervjuu za zagrebački Večernji list, rekao da se SDSS sasvim sigurno neće nuditi nikome za koaliciju i kritikovao praksu da se na lokalnim izborima srpski odbornici skidaju sa lista drugih stranaka, kako bi se ispunila kvota za manjinske poslanike.

Upitan da li njegova stranka i dalje mora da bude uz vlast da bi efikasno zastupala pitanja manjine, Pupovac je rekao da mnogi smatraju da je tako, ali da to on nikad nije i ne bi rekao.

"Nismo mi tražili koaliciju sa Sanaderom, nego on sa nama. Koliko je Srbima trebalo da se institucije vlasti otvore za njihove probleme, toliko je državi i hrvatskoj vladi trebalo da pokaže da ima drugačiju politiku prema Srbima. To važi i za svaku sledeću vladu", rekao je Pupovac.

"SDSS nije imao presudnu ulogu za osvajanje drugog mandata Ive Sanadera, a to što se stvarao dojam da mi odlučujemo o formiranju vlade, to je bio deo različitih kampanja", naveo je Pupovac.

Sander uneo nove elemente u hrvatski politički život

Na pitanje novinara zašto 2007. godine nije išao u koaliciju sa Zoranom Milanovićem, šefom Socijaldemokrata, Pupovac je rekao da nije mogao da prihvati da u toj koaliciji bude i Hrvatski demokratski sabor za Slavoniju i Baranju, na čijem čelu je bio zločinac Branimir Glavaš.

Pupovac smatra da je bivši premijer Ivo Sander uneo nove elemente i novi profil HDZ-a u hrvatski politički život kad je u pitanju odnos prema manjinama, antifašističkoj tradiciji, Evropi ili saradnji sa Hagom.

"Odmakao je HDZ od desne nacionalističke prema konzervativnoj stranci, sa elementima liberalnog ponašanja. Mi nismo bili jedini koji smo to prepoznali kao dobro za Hrvatsku i šteta je da je taj tip politike, sa svim što se posle počelo otkrivati, pao u ozbiljnu pozadinu", rekao je lider SDSS-a.

Pupovac je pohvalio premijerku Jadranku Kosor zato što je nastavila posao na putu ka EU i borbu protiv korupcije, kao i da je uspela da, u tim okolnostima, da sačuvala minimum političke stabilnosti u zemlji.

Pupovac je rekao da neće zameriti novoj vlasti ukoliko ona bude mislila da im pripadnici manjina nisu potrebni, kao i da bez manjina mogu rešavati pitanja međuetničkih odnosa i povratka izbeglica, manjinske politike i političke tolerancije, kao i nove političke kulture u Hrvatskoj.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара