Читај ми!

Uhapšen Sejf al Islam!

Sejf al Islam, sin ubijenog libijskog vođe Moamera el Gadafija, uhapšen u mestu Ubari na jugu Libije. Operacija hvatanja, koja je usledila posle potere britanskih i katarskih specijalaca, trajala tri dana. Još se ne zna gde će biti suđeno "maču islama".

01.24 - Neposredno posle hapšenja, Sejf al Islam nudio dve milijarde dolara za slobodu.

17.49 - Libijske vlasti su u obavezi da izruče Sejfa al Islama Međunarodnom sudu pravde, rekao portparol tog suda Fadi el Abdula. 

15.40 - Sejfu al Islamu verovatno će biti suđeno u Libiji, a ne u Hagu, saopštio portparol prelazne vlade.

15.35 - Sejf al Islam kaže da je dobro i da je ranjen u ruku u NATO bombardovanju pre mesec dana, javlja Rojters.

14.40 - Još nije poznato ko je miliciji iz Zintana otkrio mesto na kojem se krio Sejf al Islam. Gadafijev sin u Ubariju boravio mesec dana.

14.25 - Borci iz Zintana sprečili nekoliko stotina ljudi da upadnu u avion i linčuju Sejfa al Islama.

13.50 - Sejf al Islam nema prste na desnoj ruci. Tokom pada Bani Valida javljano da je ranjen u napadu NATO na njegov konvoj.

13.42 - Međunarodni krivični sud potvrdio hapšenje Sejfa al Islama. 

Poslednji slobodni Gadafi, Sejf al Islam zarobljen je  u blizini grada Ubari na jugu Libije, posle operacije koja je trajala puna tri dana. Uhvaćena još najmanje dvojica njegovih pomoćnika, ali ne i šef Gadafijeve tajne službe Abdulah Senusi.

Gadafijev sin je uhapšen sa najamnje dva pomoćnika dok je pokušavao da pobegne u Niger i nije se opirao pri hapšenju, saopštile su libijske vlasti.

Sejf al Islam, koji je tvrdio da će se boriti do smrti, uhapšen je bez ijednog ispaljenog metka. Bio je uplašen i imao je samo nekoliko hiljada dolara.

"Bio je veoma uplašen, mislio je da ćemo ga ubiti", rekao je Ahmed Amar koji je učestvovao u hapšenju.

Sejf al Islam je u dobrom zdravstvenom stanju, a na prvoj fotografiji posle hapšenja vidi se da su mu previjeni prsti.

Te povrede, kako je sam Sejf al Islam rekao dopisniku Rojtersa, zadobio je tokom NATO bombardovanja pre mesec dana.

Nove vlasti su saopštile da su ga zarobile jedinice iz Zintana, iste one koje su uhvatile i zatim brutalno ubile Moamera i Motasima Gadafija. 

Vojni komandant nekadašnjih pobunjenika Bašir Telba rekao je na konferenciji za novinare da će Gadafijev sin biti zadržan u Zintanu "sve dok ne bude formirana nova vlada, koja će ga predati Međunarodnom sudu".

Suđenje u Libiji ili u Hagu?

Libijski premijer Abdulrahim el Keib potvrdio je da je Gadafijev sin stigao u Zintan, istakavši da će Sejf al Islam imati pravedno suđenje.

"Uveravamo sve Libijce i međunarodnu zajednice da će Sejf al Islam imati fer suđenje", rekao je El Keib.

Portparol prelazne vlade Libije izjavio je nakon hapšenja da će Sejfu al Islamu biti suđeno u zemlji, a ne u Hagu.

"Ovo je poslednje poglavlje libijske drame. Biće mu suđeno u Libiji i on će prema libijskim zakonima odgovarati za svoje zločine", rekao je ministar za informisanje Mahmud Šamam.

Istovremeno, portparol Međunarodnog suda pravde Fadi el Abdula rekao je da je taj sud izdao poternicu i optužnicu protiv Sejf al Islama, i naglasio da su "libijske vlasti dužne da sarađuju sa tim sudom".

Međunarodni sud izdao je nalog i poternicu za Sejf al Islamom. Libijske vlasti obavezne su da sarađuju sa nama, rekao portparol Međunarodnog suda Fadi el Abdula.

Istovremeno, tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Luis Moreno Okampo je za sledeću nedelju najavio put u Libiju radi razgovora sa prelaznim vlastima te zemlje o tome gde će se suditi Sejfu al Islamu.

Međunarodni krivični sud je 27. juna izdao nalog za hapšenje Sejfa al Islama, njegovog oca i šefa obaveštajne službe Abdulaha al-Senusija, koji je još u bekstvu, zbog zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom gušenja antirežimskih protesta.

Inače, posle ubistva Sejfovog oca i brata Mutasima spekulisalo se da je "mač islama", prebegao u Niger i da pregovara o predaji sa Međunarodnim sudom pravde, koji ga traži zbog optužbi za zločine protiv Čovečnosti.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je hapšenje Sejfa al Islama pobeda pravde, i dodao da Gadafijev sin mora da ima pravedno suđenje po međunarodnim standardima. 

Danima se nije znalo da li je konvoj Gadafijevog sina uopšte prešao granicu, dok su za njim tragali nekadašnji pobunjenici, ali i britanski i katarski specijalci, uz pomoć bespilotnih letelica.

Moamer el Gadafi i njegov sin Mutasim brutalno su ubijeni 20. oktobra u Sirtu, čime je okončan osmomesečni rat u Libiji.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије