Odložena suđenja u Gvantanamu

Saglasno pozivu američkog predsednika Baraka Obame da se odlože suđenja u Gvantanamu suspendovani su sudski procesi Kanađaninu Omaru Khadru i još petorici zatvorenika. Zatvaranje Gvantanama jedan od Obaminih prioriteta.

Reagujući na poziv predsednika SAD Baraka Obame da se odlože suđenja u Gvantanamu suspendovan je sudski proces Kanađaninu Omaru Khadru i petorici zatvorenika optuženih za učešće u napadu SAD 2001. godine.

Vojni sudija u zatvoru u američkoj pomorskoj bazi Gvantanamo na Kubi  obustavio je suđenje petorici zatvorenika optuženih za učešće u napadu na SAD 2001. godine.

Odluka sudije usledila je nakon što je predsednik Barak Obama, samo nekoliko sati po polaganju zakletve, zatražio od vojnih tužilaca u vojnoj bazi u Gvantanamu odlaganje svih sudskih procedura u narednih 120 dana. Proces čiji bi ishod mogao da bude smrtna kazna petorici zatvorenika, odložen je makar do kraja maja, a advokati odbrane veruju da bi tom odlukom proces mogao biti potpuno obustavljen.

Obama je ranije najavio da će tražiti zatvaranje zatvora u Gvantanamu a mnogi očekuju da će tražiti obrazovanje specijalnog suda za ratne zločine koji će procesuirati te slučajeve na teritoriji SAD, gde bi optuženima bila zajemčena prava.

Ranije danas drugi sudija u Gvantanamu je obustavio suđenje mladom Kanađaninu optuženom za podržavanje terorizma i ubistvo američkog oficira u borbama u Avganistanu u vreme kada je imao 15 godina.

Zatvaranje Gvantanama jedan od Obaminih prioriteta 

Predsednik Obama je obećao da će zatvaranje pritvora u Gvantanamu biti jedan od njegovih prvih zadataka kada dođe u Belu kuću.

Zahtevom koji je kasno noćas saopšten tužilaštvu, Obama je rešio da započne proces ukidanja kontroverznog pravnog sistema koji je uspostavila administracija bivšeg predsednika Džordža Buša za suđenje ratnim zločincima.

Više od sedam godina na stotine zatvorenika uhapšenih u okviru "borbe protiv terorizma" prošlo je kroz zloglasni zatvor smešten u američkoj vojnoj bazi na Kubi.

Obama je ranije najavio da namerava da zatvori pritvorsku jedinicu u Gvantanamu, otvorenu u januaru 2002. godine, u kojoj trenutno ima oko 245 zatvorenika.

Administracija prethodnog predsednika Džordža Buša planirala je da se sudi osamdesetorici zatvorenika, pod optužbama za ratne zločine, ali dosad su okončana svega tri slučaja.

Obama je juče položio zakletvu i postao prvi Afroamerikanac na čelu SAD.

Američki predsednik u svom prvom govoru posle polaganja zakletve najavio je odlučnu akciju u suočavanju sa ekonomskom krizom i ratovima u Iraku i Avganistanu. Vreme odlaganja neprijatnih odluka je prošlo. "Potrebno je da počnemo novu izgradnju Amerike", poručio je Obama.

Zakletvu je položio pred predsednikom Vrhovnog suda pod punim imenom Barak Husein Obama, sa levom rukom na Bibliji, nad kojom se 1861. godine zakleo njegov slavni prethodnik Abraham Linkoln.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара