Hamas preti, Izrael se povlači

Izrael se povlači iz pojasa Gaze, Hamas preti da će se ponovo naoružati. Palestinski predsednik Mahmud Abas predlaže formiranje vlade nacionalnog jedinstva, a potom raspisivanje opštih izbora. Ban Ki Mun bi sutra trebalo da poseti pojas Gaze.

Izraelska vojska nastavila je postepeno povlačenje kopnenih snaga iz pojasa Gaze, nakon što je u nedelju stupio na snagu jednostrani prekid vatre s Hamasom.

Palestinci u pojasu Gaze proveli su drugu mirnu noć zaredom, pošto je i Hamas juče  proglasio jednostrani prekid vatre.

Izraelska pešadija i tenkovi, koji su ušli u pojas Gaze 3. januara s ciljem da zaustave raketne napade Hamasa, počeli su da se povlače.

Posle tronedeljne ofanzive Izrael je saopštio da nema nameru da ostane u pojasu Gaze i da će povući vojsku što je moguće pre, jer je zadao težak udarac protivniku. Međutim, armija je rekla da će biti spremna da odgovori na svako novo nasilje.

Jutros je i delu rezervista koji su mobilisani za ofanzivu naređeno da se vrate kućama i pretpostavlja se da će se taj trend nastaviti u naredim danima.

Armija nije obelodanila koliko je vojnika napustilo Gazu i koliko će povlačenje trajati, dok je Hamas zahtevao da vojska ode za nedelju dana, proglasivši sinoć "pobedu naroda".

Hamas će se ponovo naoružati

Palestinski Hamas saopštio je da je u izraelskoj ofanzivi protiv ciljeva te islamističke organizacije izgubio 45 boraca i zarekao se da će se ponovo naoružati.

Hamas je izrekao tu pretnju uprkos naporima Izraela i međunarodne zajednice da nađu načina za okončanje krijumčarenja oružja u pojas Gaze.

"Radite šta god hoćete. Izrada svetog oružja je naša misija i mi znamo kako da ga nabavimo", rekao je portparol vojnog krila Hamasa Abu Ubajida.

Ubajida je najavio da će sve opcije biti otvorene, ako Izrael ne povuče vojnike iz pojasa Gaze u roku od jedne nedelje.

To je uslov koji su vođe Hamasa postavile kada su proglasile jednostrani prekid vatre, nakon takođe unilateralnog izraelskog proglašenja primirja 12 sati ranije.

Međunarodna zajednica sada pokušava da taj prekid vatre pretvori u trajnije primirje, ali mnogi sumnjaju da je to moguće.

Izrael je ranije zapretio da će obnoviti ofanzivu u slučaju da se nastavi raketiranje juga te zemlje i nastavi šverc oružja. Najviše oružja i municije, prema tvrdnjama Izraela, stizalo je kroz podzemne tunele ispod granice s pojasom Gaze.

Izrael i SAD su u petak potpisali memorandum o razumevanju s ciljem da se to spreči, uz tehničku pomoć, razmenu informacija i patroliranje vodama Persijskog zaliva, Sudanom i okolnim zemljama.

Odgovarajući na tvrdnju Hamasa da je poginulo 45 boraca organizacije, a ne stotine, kako je Izrael tvrdio, portparol izraelske vlade Mark Regev je naglasio da Hamas "govori svašta, između ostalog, da 14 izraelskih vojnika drži kao taoce".

Regev smatra da su hamasovci pod velikim pritiskom i da čak ni narod u Gazi ne veruje više njihovim rečima.

"Jasno je da je Hamas u stanju šoka i krize i nema koga za to da krivi osim sebe", rekao je Regev, naglasivši da je ta organizacija izazvala krizu, eskalaciju nasilja i da sada plaća posledice

Abas za formiranje vlade nacionalnog jedinstva

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je na formiranje palestinske vlade nacionalnog jedinstva koja će otvoriti put za predsedničke i parlamentarne izbore na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

"Ono što je potrebno, ako se možemo dogovoriti, a ja se nadam da hoćemo, jeste vlada nacionalnog jedinstva, dizanje blokade, otvaranje prelaza i obnova i istovremeni predsednički i opšti izbori", rekao je Abas na arapskom ekonomskom samitu u Kuvajtu.

Saudijski kralj Abdulah, upozorio je u međuvremenu da arapska inicijativa iz 2002. godine, kojom se nudi mir Izraelu za povlačenje s čitave okupirane teritorije neće zauvek važiti.

Abdulah je rekao da Izrael mora da shvati da izbor između rata i mira neće uvek biti otvoren.

Mirovnu inicijativu, koju je pokrenula Saudijska Arabija, usvojena je na samitu Arapske lige u Bejrutu 2002. godine.

Izrael je najpre taj plan odbacio, ali nakon što je inicijativa ponovo pokrenuta 2007. godine, ocenio je da bi mogla biti dobra osnova za pregovore.

Izrael se posebno protivi povratku miliona palestinskih izbeglica na današnju izraelsku teritoriju. Oni su oterani ili su sami pobegli iz svojih domova kada je stvorena država Izrael 1948. godine.

Ban Ki Mun poziva na jedinstvo arapskih zemalja

Ban Ki Mun bi trebalo sutra da poseti pojas Gaze, navode izraelski izvori, dodajući da bi generalni sekretar UN trebalo da poseti i jug Izraela. Generalni sekretar je prvi svetski zvaničnik koji će posetiti to područje posle tronedeljne ofanzive izraelske vojske.

Ban Ki Mun zatražio je ranije od arapskih lidera da se udruže u podršci palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu u njegovim naporima da ujedini ratom razoreni pojas Gaze sa Zapadnom Obalom.

Mun je istakao da je arapsko jedinstvo bitno da ne bi došlo do obnove sukoba u Gazi.

"Sami Palestinci moraju prihvatiti pomirenje i raditi na stvaranju jedinstvene vlade pod vođstvom predsednika Abasa", rekao je Ban, na samitu Arapske lige, na kojem se očekuje obezbeđivanje oko dve milijarde dolara pomoći za obnovu Gaze.

Generalni sekretar UN je, dolazeći u Kuvajt, izjavio da "nema garancija da se sukob u Gazi neće obnoviti", ako arapske zemlje ne budu jedinstvene u pogledu problema Palestinaca.

Najnoviji sukob u Gazi doveo je do podela u arapskom svetu.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak, koji je o miru pregovarao i sa Hamasom i sa Izraelom, pozvao je palestinske frakcije da se ujedine.

Istovremeno, sirijski lider Bašar El Asad, koga Izrael optužuje da finansira Hamas, založio se za podršku "palestinskom otporu".

Bilans tronedeljne ofanzive u pojasu Gaze je 1.300 poginulih Palestinaca i 13 izraelaca, od čega 10 vojnika.  Uništeno je i oštećeno puno domova i vladinih zgrada.

U osiromašenom pojasu Gaze situacija je neuporedivo gora, iako je bila teška i pre početka sukoba. Palestinski biro za statistiku tvrdi da je oko 4.000 stambenih zgrada pretvoreno u ruševine i da će biti potrebno najmanje 1,6 milijardi dolara za obnovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се