Читај ми!

Poslanici o Vladinom izveštaju

Vladin izveštaj o situaciji na Kosovu podeljen poslanicima u skupštini. Radikali oštro kritkuju dokument navodeći da je Vlada samo "nemi učesnik događaja". LDP traži glasanje. SPO smatra da se informacije ne poklapaju sa onim koje su plasirane na Odboru za bezbednost.

Izveštaj Vlade Srbije koji je juče usvojen na sednici, danas je podeljen poslanicima. U izveštaju se navodi da jedinstvo iskazano na najvišem nivou treba da bude pokazatelj srpskom narodu na Kosovu, kao i to da država u punoj meri zastupa i brani njihove interese.

U dokumentu se hronološki navode događaji od 25. jula. Izveštaj je, međutim, naišao na oštru kritiku opozicije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović kaže da je za tu stranku izveštaj apsolutno neprihvatljiv, jer pokazuje da je Vlada "nemi učesnik u događajima, ništa ne čini, i ne zna se šta je suštinski dogovoreno sa Prištinom u dosadašnjim razgovorima".

"Bez obzira što hronološki prikazuju neke svoje aktivnosti, suštinski se vidi da Vlada nije ništa uradila da predupredi određene događaje, čak je teško uspevala i da na bilo koji način olakša građanima na severu Kosova i Metohije", rekao je Todorović agenciji Beta

U izveštaju se, kako navodi Todorović, ne pominje šta je poslednjih dana dogovoreno sa Kforom.

Todorović navodi da to što je uklonjen deo barikada govori da je predsednik Boris Tadić izvršio pritisak na građane na severu Kosova da se otvore mogućnosti snabdevanja Kfor-a pozivajući se na Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Nismo sigurni da će na bilo koji način ovo dovesti do poboljšanja situacije. Smatramo da će dovesti do pogoršanja jer smo sigurni da će Tačijevi carinici i policajci ostati na prelazima", naveo je Todorović.

Potpredsednik SRS je rekao da u izveštaju potpuno i na svaki mogući način želi da se relativizuje sve što se dešavalo 27. septembra kod prelaza Jarinje.

Kako je naveo, izveštaj na najbolji način govori koliko je i Vlada svesna da nije uradila ništa i da ne sme na drugi način da izađe pred poslanike.

Todorović kaže da najveću zabrinutost izaziva to što se iz izveštaja apsolutno ne saznaje šta je suštinski dogovorio pregovarački tim Beograda na čelu sa Borislavom Stefanovićem.

"Opravdano sumnjamo da svi ti podaci nisu dostupni i da se dogovorilo mnogo toga na štetu Srbije i građana severa Kosova i Metohije", rekao je Todorović i dodao da su Srbi sa severa Kosova jasno stavili do znanja sa nemaju poverenja u pregovarački tim.

LDP: Izveštaj nastavak poražene politike

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je izveštaj Vlade Srbije o Kosovu "nastavak poražene politike koja će biti fatalna po evropsku orjentaciju Srbije", i zatražio da se parlamentu omogući da glasa o tom dokumentu.

Jovanović je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima istakao da je ozbiljan i odgovoran izveštaj morao da sadrži jasne političke poruke da je kosovska politika doživela neuspeh, da tu politiku više niko ne razume, i da joj niko ne veruje, pa čak ni Srbi koji žive na severu Kosova.

"Ta politika nema podršku u samoj Srbiji, niti u vladajućoj koaliciji, zbog čega će pokušati da izbegnu glasanje o izveštaju", rekao je Jovanović i pozvao premijera Srbije Mirka Cvetkovića da omogući glasanje o tom dokumentu.

Izveštaj Vlade Srbije predstavlja "izraz vrhunske neodgovornosti, licemerja, kukavičluka i politike kontinuiteta, čime se uništava šansa za modernizaciju društva, izvođenje Srbije iz izolacije i rešavanje krupnih pitanja koja u ovom trenutku ugrožavaju opstanak srpskog naroda, ne samo na Kosovu, nego i u samoj Srbiji", smatra LDP.

Liberalno-demokratska partije će, kako je rekao Jovanović, učiniti sve da se prvo u Skupštini Srbije razgovara o tom izveštaju sa onima sa kojima se razgovaralo kada je donesena deklaracija u julu mesecu, a nakon toga će tražiti promenu politike prema Kosovu.

Član odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije Aleksandar Čotrić, iz SPO, tvrdi da je izveštaj Vlade Srbije o zbivanjima na Jarinju suprotan izveštaju službi bezbednosti te iste Vlade, koji je nedavno podnet Odboru.

Čotrić, navodi se u saopštenju SPO-a navodi da je izveštaj iz njemu nepoznatih razloga proglašen državnom tajnom, te da zbog svega navedenog mora biti održana nova sednica Odbora za odbranu i bezbednost.

Ta nova sednica morala bi biti otvorena za javnost, jer, kako se navodi u saopštenju, Vlada mora da objasni javnosti zbog čega je Narodnoj skupštini podnela izveštaj koji ne odgovara istini.

Vladin izveštaj Skupština razmatra u sredu 2. novembra.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара