Читај ми!

Letkom na letak

Dve vrste letaka kruže Kosovom. Kfor poručuje da su blokade puteva nezakonite, a Srbi traže da se Kfor pridržava Rezolucije 1244. Kfor uvodi nove kontrolne punktove, Srbi ojačavaju barikade. Bundesver šalje pojačanje.

23.00 - Prvi put od izbijanja krize, Kfor postavio kontrolni punkt ispred skretanja za njihov kamp u opštini Leposavić. Poljski kontigent Kfora kontroliše vozila koja prolaze.

21.50 - Srbi sa severa odštampali su večeras svoje letke kojima upozoravaju Kfor.  

20.05 - Šest šlepera dovezlo šljunak koji je postavljen na most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, javlja reporter RTS-a.

15.52 - Nešto posle 15 časova pripadnici Kfora iz helikoptera izbacili letke na kojima piše da Kfor priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije, ali da su blokade puteva nezakonite.

11.45 - Vlada Srbije odlučila je, na telefonskoj sednici u petak, da sever Kosmeta vrati u poreski sistem Srbije i ponovo uvede naplatu PDV-a.

11.35 - Postignut dogovor da se Kfor povuče sa puta Kosovska Mitrovica-Zubin Potok.

Kao odgovor na letke koje su pripadnici Kfora izbacili iz helikoptera sa porukama za Srbe, građani severa Kosova odštampali su svoje letke sa porukama za Kfor.

Kfor navodi da "barikade puteva predstavljaju opasnost za sve u vanrednim situacijama, jer pomoć neće biti u stanju da dopre do onih kojima je potrebna".

"U skladu sa rezolucijom 1244 SB UN Kfor je odgovoran za ponovno obezbeđivanje slobode kretanja", piše na lecima.

Na lecima koje su delili Srbi, između ostalog, piše:

"Blokada predstavlja nezadovoljstvo srpskog naroda zbog postavljanja carinika i nepoštovanja Rezolucije 1244 UN. Bolje je braniti se blokadama i barikadama nego oružanim otporom. A, Vi, gospodo iz Kfora, razmislite da li smo u pravu".

Danas  popodne, šef Euleksa Gzavije de Marnjak posetio je administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i pozvao na uklanjanje barikada.

De Marnjak je rekao da su oba prelaza "tehnički spremna da budu potpuno operativni", ali da barikade koje su postavljene na obližnjim putevima onemogućavaju njihovo otvaranje.

Predstavnici Srba i Kfora dogovorili su se oko podneva da se vojnici sklone sa puta Kosovska Mitrovica-Zubin Potok, u selu Jagnjenica, gde su jutros pokušali da postave kontrolni punkt.

Vojnici Kfora kontrolisali su jutros sva vozila na delu tom delu puta, ali se u znak protesta okupio veći broj Srba i blokirao konvoj Kfora.

Sa komandantom nemačko-austrijskog kontingenta Klausom Glabom, razgovarao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i dogovoreno je da se vojnici povuku sa tog dela puta, ali da ostanu na delu puta ka albanskom selu Čabra.

Ristić je novinarima posle dogovora rekao da će meštani poštovati dogovoreno, ali da se Kforu "ne može uvek verovati", jer dogovor može da važi samo do sledeće komande koju oni dobiju iz centrale.

Na ulicama Kosovske Mitrovice danas su protestnu vožnju održali radnici jednog od najvećih autoprevoznika sa severa Kosova "Kosmet prevoza".

Oni su zatražili da im se omogući pravo na rad i slobodu kretanja, ističući da današnjom protestnom vožnjom podržavaju zahteve svojih sunarodnika koji se protive uspostavljanju carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

Istovremeno, odbor za unutrašnje poslove i bezbednost kosovske skupštine zatražio je od nadležnih tela da uklone barikade na severu Kosova i omoguće slobodno kretanje na čitavoj teritoriji.

Članovi odbora, takođe, su zatražili funkcionisanje sudova na severu sa svim relevantnim ministarstvima.

Danas je sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju prešao jedan kamion sa robom, rečeno je agenciji Beta u Poreskoj upravi Srbije.

Kamion koji je prevozio ambalažu ušao je u centralnu Srbiju na administrativnom prelazu Končulj, gde su u suprotnom pravcu do 15.30 prešla 32 kamiona sa robom iz Srbije, rekli su u Poreskoj upravi i dodali da očekuju da će se transport robe u oba smera intenzivirati u narednim danima.

Barikade, četvrti dan

Svi magistralni putni pravci i dva administrativna prelaza na severu pokrajine već četvrti dan su u blokadi.

Na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice građani su sinoć proslavili zlatnu medalju odbojkaša na Evropskom prvenstvu, ali incidenata nije bilo. U tom gradu je i dalje u mešovitim sredinama vidljivo pojačano prisustvo pripadnika lokalne policije.

Zaposleni u preduzećima i danas deo svog radnog vremena provode kraj barikada koje se svakog dana ojačavaju novim količinama šljunka, betona i balvana.

Barikade i dalje stoje na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i naselju Bošnjačka mahala, barikade postavljene u mestu Zupče dodatno su ojačane, a vozila kod Leposavića i danas se propuštaju jednom kolovoznom trakom.

Putni paravac Zvečan–Banjska–Izvori–Novi Pazar je jedan od nekoliko sporednih puteva koje Srbi koriste, naročito nakon zatvaranja administrativnog prelaza Jarinje, kako bi došli do Centralne Srbije.

EU razmatra predlog Beograda

Političko-bezbednosni komitet Evropske unije dobio je na uvid pismo Beograda u kojem se traži rasprava o spornoj situaciji na carinskim prelazima na severu Kosmeta.

To će biti razmotreno, iako su ambasadori zemalja-članica Unije u tom Komitetu ocenili da nije učinjena nikakva bitnija promena, i da je Euleks delovao statusno neutralno, prenosi agencija Beta.

Jedinice Kfora ojačale su juče posle podne barikade na administrativnom prelazu Jarinje koje su postavile prilikom zatvaranja ovog prelaza.

Pripadnici nemačkog kontingenta Kfora dodatno su ojačali bodljikavu žicu, ovoga puta sa svih strana prelaza. Do sada bodljikava žica bila je razvučena samo ispred prelaza u dva reda, a sada su zatvorili i svaku mogućnost prolaska i sa strane.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je juče da je sever Kosova ograničen prostor pod velikim pritiskom i da uvek postoji mogućnost da dođe do dodatnih problema i tenzija, zbog čega je potrebno da se problem reši dogovorom.