Читај ми!

Kina spasava Italiju

Vest da bi Italija mogla da dobije finansijsku podršku od Kine dovela do rasta akcija na berzama. Ipak, tržišta i dalje strahuju da Evropa klizi u još jednu krizu. Neuspeh evra značiće neuspeh Evrope, upozorava nemačka kancelarka Angela Merkel.

Već više od mesec dana, Evropska centralna banka pomaže Italiji i kupuje njene državne obveznice, ne bi li sprečila da se dužnička kriza prelije na treću po veličini evropsku ekonomiju.

Italijanska vlada u zamenu za to, donosi nove mere štednje, ali i u pomoć zove gotovinom bogatu Kinu. Mediji su objavili da se ministar finansija Đulio Tremonti sreo sa predstavnicima kineskog investicionog fonda.

"Kina je spremna da otkupi italijanske obveznice, ali ne i grčke, što je jasna poruka Briselu i Berlinu da je Italija i dalje deo evrozone, dok je sudbina Grčke neizvesna", kaže Robert Halver, berzanski trgovac.

Kako piše italijanska štampa, vlada desnog centra razmišlja i o prodaji udela u kapitalu vodećih državnih kompanija, poput "Enela" i "Enija".

U Kini su odavno rekli da će sarađivati sa evropskim zemljama i pomoći da se ublaži finansijska kriza na starom kontinentu.

"Kineski investicioni fond raspolaže imovinom vrednom skoro 410 milijardi dolara, uključujući akcije vodećih zapadnih kompanija. Njihova pomoć svima bi dobrodošla", kaže analitičar Đanmario Brigantino.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni navodi da ima politički autoritet i da su ispravne mere štednje kojima će se u naredne dve godine smanjiti deficit za 54 milijarde evra.

"Opozicija kritikuje budžet, samo da bi mojoj vladi videli leđa. Namera im je jasna - da naruše imidž premijera, ali tako ruše ugled cele zemlje", kaže Berluskoni.

I Berluskoni i zvaničnici Evropske unije saglasni su da svi moraju da brane evro, jer se proces evropskih integracija gradi na zajedničkoj valuti. Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi neuspeh evra značio neuspeh Evrope.

Vrednost evra je u međuvremenu pala, jer tržišta i dalje strahuju da Evropa klizi u još jednu finansijsku krizu.

Analitičari ocenjuju, ako smrkne evru, svanuće onim investitorima koji su ulaganja vezali za američku i kinesku valutu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије