Читај ми!

Mesec žalosti u Norveškoj

Odata pošta žrtvama masakra na ostrvu Utoja i u Oslu, tačno mesec dana pošto je Andreas Brejvik brutalno ubio 77 osoba. Na pomenu govorili kralj Harald i premijer Jens Stoltenberg.

Norveška danas odala poštu za 77 žrtava masakra koji je, 22. jula, počinio desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik.

Na memorijalnoj službi u "Spektrum koncert holu" okupilo se više od 6.700 ljudi, među kojima su bili preživeli i porodice žrtava, a govorili su norveški kralj Harald i premijer Jens Stoltenberg.

"Kao otac, deda i suprug mogu samo da pretpostavim kroz kakav bol prolazite. Kao kralj Norveške saosećam sa svakim od vas. Posle traumatičnog iskustva biće potrebno vreme za oporavak'', rekao je kralj Harald.

"Skoro sve je rečeno do sada", rekao je kralj Harald, zadržavajući suze. "Poslednje sedmice su bile teške za sve nas, ali čini nam dobro to što smo okupljeni danas ovde", rekao je norveški kralj.

Norveški premijer Jens Stoltenberg pozvao je Norvežane da budno motre na izlive netolerancije.

"Potrebni ste nam, bez obzira gde živite i u kog boga verujete, svako od nas može da preuzme odgovornost i da čuva slobodu", rekao je Stoltenberg.

"Danas zaustavljamo vreme da bismo se, kao nacija, prisetili onih kojih više nema. Zajedno činimo neraskidivi lanac demokratije i sigurnosti - to je naša odbrana protiv nasilja'', rekao je premijer.

Ceremoniji su prisustvovali i članovi norveške Vlade, kao i političari iz susednih nordijskih zemalja - predsednici Islanda i Finske, premijeri nordijskih zemalja, švedska princeza Viktorija i danski princ Fredrik.

Na memorijalnoj službi, koju je prenosila nacionalna televizija, nastupili su norveški muzičari i pevači.

Današnja služba označila je završetak meseca žalosti u Norveškoj, koja je bila u dubokom šoku nakon tragedije od 22. jula, kada je Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi na ostrvu Utoja i u bombaškom napadu u Oslu, prenose agencije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије