Nova epidemija ebole u Kongu

Demokratska Republika Kongo gde su zabeležni i prvi slučajevi ebole, ponovo je područje gde hara epidemija te teške i često smrtonosne bolesti. Devet osoba već podleglo, a za njih devedeset se sumnja da su inficirane ili već obolele od ebole.

Ministar zdravlja Demokratske Republike Kongo Auguste Mopipi Mukulumanja saopštio je da je misteriozna bolest, od koje je na jugu zemlje umrlo devet ljudi, identifikovana kao smrtonosni virus ebole.

Pošto se virus pojavio 27. novembra u provinciji Zapadni Kasai, uzorci krvi i stolice poslati su na ispitivanje u laboratorije u Gabonu i Južnoj Africi.

"Analiza uzoraka, uzetih u selu Kalvamba pokazala je da se suočavamo sa epidemijom viralne hemoragična groznice ebole", objasnio je Mukulumanja.

Zvaničnici Ministarstva zdravlja nadziru 92 osobe za koje veruju da su bile u kontkatu sa žrtvama ebole ili koji su imali simpotome bolesti. Prošle godine u regionu Zapadni Kasai, od ebole su  umrle 174 osobe.

Za virus ebole ne postoji lek ili terapija, a između 50 i 90 procenata slučajeva se završi smrtnim ishodom.

Šta je ebola?

U januaru 2006. godine, upravo u DR Kongu tretirani su zaraženi slepi miševi u čijoj su jetri otkriveni virusi izazivači tog oboljenja. Od tada, oni se smatraju inicijalnim izazivačem zaraze.

Ipak, poznato je da se ljudi inficiraju samo preko sekreta zaraženih osoba dok put virusa od životinja ka ljudima još uvek nije sasvim razjašnjen.

Zna se da od četiri do sada poznata virusa: Ebola - Zair, Ebola - Sudan i Ebola - Tai, tri potiču sa afričkog kontinenta, gde je još 1975. zabeležana kao atipična hemoragična groznica.

Četvrti virus, čiji su prirodni "rezevoari" majmuni, naučnici vezuju za Filipine i zovu ga Ebola - Reston.

Zanimljivio je da ebola životinjama "domaćinima", koliko je dosad poznato, ne pričinjava nikakvu štetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара