Читај ми!

Berze između minusa i plusa

Finansijska tržišta u Evropi jutros beleže pad, nakon sinoćnjeg porasta. Investitori u Njujorku su odahnuli, najvažniji indeksi akcija bili su u porastu. U Aziji su berze završile poslovanje u plusu.

Loše vesti sa evropskih berzi. Glavni indeksi u Frankfurtu, Parizu, Londonu, Madridu od jutros su u minusu. Do toga je došlo i pored različitih mera na ponovnom uspostavljanju reda na tržištima.

Guverner francuske centralne banke ipak umiruje investitore rečima da nedavne oscilacije na tamošnjem tržištu nisu uticale na finansijsku pouzdanost banaka i sposobnost da se suprotstave rizicima.

Ipak, prema poslednjim podacima, francuska privreda je u drugom kvartalu 2011. godine ostvarila nultu stopu rasta.

"Nisam zabrinut, uveren sam u snagu francuske ekonomije, jer su bazični pokazatelji snažni. Privreda je razgranata, a bankarski sistem jedan od najotpornijih na svetu. Bilo je špekulacija u vezi sa našim bankama, ali su to glasine", kaže Fransoa Baroan, ministar finansija Francuske.

Četiri evropske zemlje, Francuska, Italija, Španija i Belgija zabranile su prodaju kratkoročnih deonica banaka i drugih finansijskih kompanija. Takva prodaja nastaje kada trgovci profitiraju od klađenja na pad vrednosti deonica.

Do zabrane je došlo posle naizmenično velikih dobitaka i gubitaka proteklih dana na bankarskom tržištu, posebno u Francuskoj. Najteže je bila pogođena banka Sosijete Ženeral.

Finansijska tržišta u Aziji su u plusu, što je reakcija na pozitivne vesti iz Amerike.

Analitičar Fil Smit kaže da američka ekonomija čini oko 30 odsto globalne privrede i da SAD veoma važno izvozno tržište za azijske zemlje, pa će azijska tržišta biti pogođena.

"Trenutno, ipak, beležimo rast u istom iznosu kao i na Volstritu. Problem može predstavljati Evropa i dužnički problemi članica evrozone", ističe Fil Smit.

Na berzi u Njujorku zabeležen je znatan porast indeksa, što se tumači kao znak da se američka privreda, i pored različitih upozorenja, ne kreće ka recesiji. Pokazatelj Dau Džons bio je u plusu za gotovo četiri procenta. 

"Nervoze i straha nema. Obim trgovine polako se vraća u normalu. I to je dobar znak, jer znači da ljudi više ne strepe", kaže Kenet Polkari, berzanski trgovac za kompaniju IKAP.

Američki predsednik Barak Obama, govoreći u jednoj fabrici u Mičigenu, obećao je nove predloge radi podsticanja američkog privrednog rasta i otvaranja radnih mesta. Dodao je i da Kongres mora da završi posao na pripremi plana o smanjenju velikog budžetskog deficita.

"Ono što možemo da kontrolišemo jeste odgovor na postojeće ekonomske izazove, ono što se događa u Vašingtonu. Nažalost, proteklih meseci, bili smo svedoci najgore moguće međupartijske borbe, što je podrilo poverenje javnosti i omelo naše napore da preduzmemo korake, tako neophodne za američku ekonomiju", rekao je američki predsednik Barak Obama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије