Читај ми!

Kamiondžije odustale od blokade

Vozači kamiona odustali od blokade administrativnog punkta Merdare. Mnogi ostavili kamione na punktu i vratili se kućama. U kosovskoj carini razmatraju mogućnost da se osam kamiona koji se nalaze u međuzoni pusti na Kosovo i Metohiju.

Na administrativnom prelazu Merdare još stoji pedesetak šlepera sa robom iz Srbije, pošto im je od srede uveče zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju zbog embarga koji je uvela kosovska vlada.

Iako su prethodno najavljivali da će blokirati saobraćaj na tom prelazu ako ne budu pušteni na teritoriju Kosova i Metohije, vozači su odustali od toga. Mnogi su ostavili kamione s robom u koloni i vratili se kućama.

Predstavnik kosovske carine na Merdaru Sazan Latifaj potvrdio je za RTS da se razmatra mogućnost da se osam kamiona sa robom iz Srbije koji se nalaze u međuzoni pusti na Kosovo i Metohiju. Za ostale kamione embargo važi do daljeg.

U međuzoni, između dva kontrolna punkta, nalaze se kamioni koji ne mogu ni na Kosovo ni nazad u centralnu Srbiju.

Vozači kamiona na administrativnom punktu Merdare kažu da imaju pravo na ulazak na Kosmet pošto su platili sve dažbine i prošli papirološku proceduru pre nego što je odluka kosovske vlade o zabrani uvoza robe iz Srbije stupila na snagu u sredu u 20 sati.

Putnički saobraćaj i tranzit robe stranog porekla za sada se obavljaju bez većih gužvi i zadržavanja.

Pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Bojana Todorović izjavila je da će to ministarstvo, u okviru CEFTA sporazuma, u naredna dva dana, pokrenuti mehanizam za rešavanje spora sa članicom - UNMIK Kosovom i Metohijom.

U resornom ministarstvu kažu da su u kontaktu sa Bosnom i Hercegovinom koja takođe hoće da se obrati CEFTI jer je privremena administracija na Kosmetu toj državi povećala carine za 10 odsto.

U Vladi Srbije očekuju da se sada oglase i Brisel i Vašington kako bi se problem rešio. Novu ponudu Prištine tumače kao siguran znak da je zabrana isporuke robe politički motivisana. Carinske pečate Kosova, Srbija neće priznati.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da bi to značilo da ako se prizna pečat nezavisne  države i njihova carina kao takva, da mi onda moramo priznati i pred javnošću da smo priznali nezavisnost Kosova.

"Ono što je važno da dokle god to važi za protektorat, dokle god UNMIK ili neka druga međunarodna misija ima kontrolu nad tim prostorom mi to možemo tretirati kao deo svoje teritorije", kaže Ivanović.

Inače, od januara do maja 2011. godine, plasman robe iz Srbije na područje Kosova i Metohije povećan je za jednu trećinu, sa 87 na 115 miliona evra, a samo u maju povećanje je iznosilo 31,4 odsto, sa 20,4 na 26,8 miliona evra, objavljeno je na Internet stranici www.makroekonomija.org.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво