Читај ми!

Presuda protiv Holandije

Država Holandija odgovorna za smrt trojice muslimana posle pada Srebrenice u julu 1995. godine, presudio Apelacioni sud u Holandiji. Holandski kontingent UN nije smeo da trojicu Bošnjaka izruči snagama bosanskih Srba, saopštio sud.

Holandski apelacioni sud zaključio je danas da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka posle pada Srebrenice u julu 1995. godine i naredio je vladi da plati odštetu njihovim porodicama.

"Sud je presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi, pošto holandski kontingent UN nije smeo da ih izruči snagama bosanskih Srba", izjavila je predstavnica za štampu tog suda u Hagu, preneo je Rojters.

Advokat odbrane Karlijn Teuben rekla je da će pažljivo proučiti presudu, pre nego što odluči o eventualnom ulaganju žalbe, javio je AP.

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac kome su u Srebrenici ubijeni brat i otac, i porodica Rize Mustafića, koji je, takođe, ubijen.

Holandski Okružni sud je 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, a tužitelji su uložili žalbu na tu presudu.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu "bezbednu zonu" u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske Republike Srpske.

Holandska vlada, koja je više puta bila meta optužbi zbog Srebrenice, tvrdila je da su Ujedinjene nacije ostavile na cedilu holandske vojnike, pošto im nisu poslale vazdušnu podršku protiv srpskih snaga.

Današnja presuda bi, kako je naveo AP, mogla da omogući porodicama drugih žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Holandije.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије