Grčka pred vanrednim stanjem?

Posle višednevnih nereda, Grčka paralisana generalnim štrajkom zbog ekonomske politike vlade. Sve javne službe obustavile rad, avionski letovi otkazani, banke i škole zatvorene, ograničen pristup bolnicama. Sukob demonstranata sa policijom. Vladini izvori demantuju uvođenje vanrednog stanja. Grčki sud optužio policajca koji je u subotu usmrtio tinejdžera u Atini za ubistvo s predumišljajem, a njegovog kolegu za saučesništvo.

Više od deset hiljada ljudi u centru Atine prisustvuje demonstracijama koje su deo ranije zakazanog štrajka, ali su u međuvremenu prerasle u protest protiv ekonomske politike Vlade Grčke.

Demonstrantima, koji i dalje protestuju zbog ubistva petnaestogodišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa, priključila su se i dva najveća sindikata u Grčkoj.

Sindikati su odbacili apel premijera Kostasa Karamanlisa da odustanu od štrajka zakazanog pre izbijanja uličnih nereda.

Radnici su stupili u jednodnevni štrajk tražeći povećanje plata i dodatnu državnu pomoć za porodice sa nedovoljnim primanjima.

Sve javne službe su obustavile rad, avionski letovi su otkazani, banke i škole zatvorene, a ograničen je pristup bolnicama.

Sindikati su pozvali radnike da se mirno okupe ispred parlamenta u 12 časova, a štrajku se priduružuju i zaposleni u bankama, administraciji i velikim preduzećima u javnom sektoru, poput elektrodistribucije.

Sukob demonstranata sa policijom

Oko 100 demonstranata bacalo je molotovljeve koktele na pripadnike policije ispred zgrade parlamenta u Atini.

Neredi između policije i demonstranata izbili su u centru grada, kada su policajci bacili suzavac na manju grupu demonstranata koji su ih potom gađali kamenicama.

Širom grada su angažovane službe za vanredne situacije, a strahovanje od nastavka uličnog nasilja tokom štrajka jača pritisak na sve nestabilniju Vladu čiju ostavku traži opozicija.

Mnoge prodavnice su od jutros zatvorene zbog štete koje su učesnici potesta počinili na ulicama grčkih gradova.

Opozicija traži ostavku Vlade

Lider grčke socijalističke opozicije Jorgos Papandreu pozvao je na suzdržanost i na okončanje petodnevnog nasilja.

Opozicija je pozvala vladu da podnese ostavku nakon ubistva tinejdžera u subotu, koje je izazvalo nerede i demonstrancije širom Grčke.

"Mislimo da je ovo mnogo dublja kriza, to je društvena i moralna kriza. Imamo vladu koja nije sposobna da primenjuje zakone", rekao je lider opozicionih socijalista Jorgos Papandreu.

Grčki premijer Kostas Karamanlis poručio je sinoć da su oni koji izazivaju nerede i vandalizam "neprijatelji demokratije" i zatražio njihovu društvenu i političku izolaciju.

Premijer je rekao da je na sastancima sa šefom države i liderima političkih stranaka zatražio da bezrezervno osude to nasilje.

"Zato je nacionalno jedinstvo u ovom trenutku dužnost svih nas", naveo je Karamanlis u proglasu grčkom narodu, povodom višednevnih nereda u Atini i drugim grčkim gradovima posle ubistva tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa.

Neredi zbog ubistva

Ubistvo petnaestogodišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa u subotu uveče izazvalo je nezadovoljstvo javnosti već uznemirene nepopularnom vladinom ekonomskom politikom i skandalima.

Iako su vlasti i opozicija pozvali na mir, protesti su nastavljeni i na dan dečakove sahrane.

Sukobi su izbili na periferiji Atine, gde su demonstranti razbili izloge prodavnica i zapalili kontejnere. U centru demonstranti su gađali policajce kamenjem. Policija je odgovorila suzavcem.

U Patrasu, na zapadu Peloponeza, oko 500 mladih je opkolilo policijsku stanicu, gađajući je raznim predmetima. U Solunu su takođe izbili neredi u centru grada, kao i u Aleksandropulosu i drugim gradovima na severu i zapadu zemlje.

Prema podacima policije, u neredima je 89 osoba uhapšeno, stotinak je privedeno na razgovor, a 12 policajaca je povređeno.

Nemiri su koštali stotine miliona evra, što u uništenim radnjama, u šteti ili plaćanju osiguranja.

Prema rečima potpredsednika Nacionalne trgovinske konfederacije Vasilisa Korkidisa, u Atini su oštećene 565 radnje i šteta je procenjena na 200 miliona evra.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво