Vučić posetio Jasenovac

Obilaskom spomen kompleksa u Jasenovcu delegacija Srpske napredne stranke završila je dvonodnevnu posetu Hrvatskoj. U hrvatskim medijima i političkom vrhu relativno malo pažnje se posvećuje delegaciji SNS.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je prilikom posete spomen kompleksu Jasenovcu rekao je da je "s obzirom na razmere ustaškog zločina" očekivao "nešto monumentalnije".

Prema Vučićevim rečima, broj od 45.000 Srba ubijenih u Jasenovcu prvi put je pomenuo bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman a na tom spisku nema 24 člana njegove porodice koji su tokom Drugog svetskog rata stradali u tom logoru.

Naprednjaci su razgovarali sa Srbima u Smokoviću, Benkovcu, Biovičinom Selu, Đevrskoj a posetili su i manastir Krku i Biskupiju pored Knina, kao i Dalmatinsku Zagoru i Liku gde je zamenik predsednika SNS razgovarao sa Srbima u selu Donji Lapac.

Vučić je Srbima u Donjem Lapcu rekao da cilj posete nije huškanje Srba "na bilo šta" nego da im se stvore uslovi za bolji život i da mu oni ukažu koja bi im pomoć iz Srbije bila najpotrebnija.

"Ne pada mi na pamet da osnivam stranku u Hrvtskoj, a nadam se da ćemo sledeće godine ponovo doći ovde i da će situacija biti bar malo bolja", rekao je Vučić i dodao da će vladi Srbije predložiti da pomogne Srbe u Hrvatskoj jer je to i ustavna obaveza.

Meštani Donjeg Lapca ukazali su Vučiću da njima "ne smetaju Hrvati" nego nerad srpskih političara iz Hrvatske.

"Velika je nepravda. Političari prave razdor među nama kako im odgovara. Mladi su se iz izbeglišta vratili ovde ali su brzo otišli nazad u Srbiju jer nema posla", rekla je Vučiću meštanka Donjeg Lapca Darinka Guteša.

Guteša je dodala da su Srbima potrebna ulaganja kako bi razvili turizam i drvno prerađivačku industriju a ne samo donacije traktora i poljoprivredne mehanizacije.

Dvodnevna poseta delegacije koja je imala stalno obezbeđenje hrvatske policije u Hrvatskoj protekla je bez incidenata.

Hrvatski mediji o Vučićevoj poseti

U hrvatskim medijima i političkom vrhu relativno malo pažnje se posvećuje aktuelnoj poseti zameniku predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića područjima Knina, Dalmatinske zagore i Like.

Dnevni listovi i neki internet portali u kratkim izveštajima o Vučićevoj poseti uglavnom naglašavaju činjenicu da srpsku delegaciju celim putem prati jako policijsko obezbeđenje i da je hrvatska policija pažljivo čuvala i apartman u Donjem Lapcu u kojem je Vučić proveo prošlu noć.

U izveštajima se napominje da je Vučić razgovarao sa povratnicima iz Srbije koji su mu se žalili na teške uslove života i probleme na koje nailaze u obnovi kuća i realizaciji povratničke pomoći.

Hrvatski mediji Vučiću najviše zameraju izjavu da nije znao za zločin u Škabrnji, odnosno ubistvo nekoliko desetina civila tog sela u okolini Zadra, koje su 1991. godine likvidirali pripadnici tadašnje milicije SAO Krajine što se u Hrvatskoj smatra jednim od najtežih zločina nad civilima iz tog vremena.

Takođe se navodi činjenica da još nije poznato ko stoji iza organizacije Vučićeve posete Hrvatskoj.

Samostalna demokratska srpska stranka, sa trojicom članova u parlamentu, kao legitimni predstavnici srpske manjine još prošle sedmice demantovala je da ih je neko konsultovao oko dolaska Vučićeve delegacije.

Jutarnji list, međutim, prenosi nezvanične spekulacije da iza posete zapravo stoji srpska politička struja u Hrvatskoj koja se uoči lokalnih izbora u maju 2009. okuplja protiv SDSS-a, ali se ne navodi izvor tih spekulacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво