Читај ми!

Sirija pred ponorom

Najmanje osam osoba ubijeno, a dvoje teško ranjeno tokom anti-vladinih protesta u Deri. Sirijske trupe, raspoređene oko grada Džisr al Šugur, otpočele akciju "uspostavljanja bezbednosti", posle velikih prošlonedeljnih sukoba. Očevici tvrde da je na grad poslato 30.000 vojnika. Stanovništvo masovno beži. Raste strah od građanskog rata.

19.10 - Sirijske snage bezbednosti ubile danas 28 civila, navode humanitarni aktivisti, prenosi Rojters.

Sirijske snage bezbednosti pucale su na nekoliko hiljada demonstranata u Deri, ranivši na desetine. Prema izjavama očevidaca najmanje osam osoba je ubijeno, a dvoje teško ranjeno.

Prema rečima svedoka, sirijske snage bezbednosti ubile su i dve osobe u selu Basra al-Harir tokom demonstracija u kojima je učestvovalo oko 1.000 ljudi.

Državna televizija, međutim, prenosi da je ubijen jedan, kako se navodi, "čuvar mira", dok stanovnici sela to demantuju, navodeći da su demonstracije bile mirne, prenosi Rojters.

Istovremeno, vojska Sirije otpočela je akciju "uspostavljanja bezbednosti" u gradu Džisr al Šugur i njegovoj okolini, javila je sirijska državna televizija.

Zbog najava te akcije i raspoređivanja trupa oko grada oko 2.500 Sirijaca, među kojima mnogo žena i dece, prebeglo u Tursku, čija se granica nalazi nedaleko odatle.

Prema navodima očevidaca, juče je oko ovog grada od 50.000 stanovnika bilo između 10 i 15 tenkova i čak 30.000 vojnika.

Strah od građanskog rata u Siriji raste nedelju dana pošto su vlasti saopštile da da su "naoružane bande" ubile oko 120 pripadnika snaga bezbednosti u Džisr al Šuguru i da se u tom gradu i dalje nalaze ljudi pod oružjem, koji su spremili odbranu od eventualnog napada Vojske Sirije.

U međuvremenu, agencija Rojters prenela je navode lokalnog stanovništva da su se državne bezbednosne snage, u stvari, sukobile među sobom i da je određen broj njih dezertirao i pokušao da pobegne u Tursku.

Šta god da je posredi, prenosi Rojters, postoje dva moguća scenarija, da je nastao razdor među vosjkom ili da se sprema početak oružane pobune, ili oba.

U međuvremenu, Turska razmatra mogućnost da formira tampon zonu na granici prema Siriji ukoliko se dramatično poveća broj izbeglica koje stižu iz susedne zemlje.

"Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova izjavili su da je među raznim rešenjima koja se sada razmatraju i stvaranje tampon zone ukoliko stotine hiljada Sirijaca žele da nađu azil u Turskoj", piše istanbulski Hurijet.

To rešenje će, kako se veruje, neće biti primenjeno odmah nego ukoliko se situacija u Siriji pogorša, što bi moglo da izazove masovni talas izbeglica.

Prema lokalnim medijima, u Tursku je dosad stiglo oko 2.800 sirijskih građana među kojima ima i ranjenika. U pograničnom području Crveni polumesec je već postavio kampove za prihvat izbeglica među kojima ima mnogo žena i dece.

"Mi ne možemo da zatvorimo naša vrata tim ljudima koji beže da bi spasili život. Ali, koliko dugo to može da ide na ovaj način", rekao je turski premijer Tajip Erdogan.

Zvanična Turska iznova poziva predsednika Bašara al Asada da prekine progone i da prihvati zahteve naroda, da odmah počne demokratske reforme.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво