Vlada o budžetu u subotu

Sednica Vlade Srbije odložena za subotu, jer budžet za 2009. godinu još nije prošao sve odbore. Pajtić: Vojvodina zadovoljna.

Usvajanje budžeta za 2009. godinu je odloženo jer još traju usaglašavanja među ministarstvima i što nacrt budžeta nije prošao vladine odbore, ali se očekuje da će vladin predlog već u petak dobiti "zeleno svetlo" svih odbora.

Zvaničnici srpske vlade su, takođe, rekli da je jedan od razloga odlaganja to što u Beograd u petak dolazi ruska privredna delegacija, koju predvodi izaslanik predsednika Rusije Georgij Poltavčenko, koju će primiti predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cevtković.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ranije je rekao da odbori Vlade još nisu usaglasili budžetske stavke jer je stiglo dosta primedbi na predlog tog dokumenta koji je dostavilo Ministarstvo finansija, "što dokazuje da je budžet restriktivan".

Vojvođani zadovoljni

Povodom primedbi Vojvodine da je dobila manje sredstava, predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić je rekao da će pokrajina iz republičkog budžeta u 2009. godini ipak dobiti planiranih 35 milijardi dinara i 90 odsto od prodaje NIS-a.

Pajtić je rekao da je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem dogovoreno da Vojvodina dobije 90 odsto od prodaje NIS-a, što iznosi oko 360 miliona evra.

Time će, rekao je Pajtić, budžet biti u skladu sa Ustavom Srbije, prema kojem Vojvodina treba da dobije sedam odosto od ukupno planiranog iznosa budžeta Srbije.

Pajtić je rekao da bi, prema Zakonu o privatizaciji, Vojvodini pripalo 50 odsto od cene NIS-a, ali je dogovoreno da se taj iznos poveća na 90 odsto.

Stranka vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine je najavljivala uskraćivanje podrške za izglasavanje budžeta u Skupštini Srbije ako se umanji iznos namenjen pokrajini, predviđen Ustavom Srbije.

Malo za nerazvijene opštine

Ministar bez portfelja, zadužen za nerazvijena područja, Sulejman Ugljanin izrazio je nezadovljstvo sa predloženih 142 miliona dinara za nerazvijene opštine, koliko je predviđeno nacrtom budžeta za 2009. godinu.

Ugljanin je rekao da je do određivanja visine sredstva za razvoj 50 nerazvijenih opština došlo "greškom administrativnih službi Ministarstva finansija" i izrazio očekivanje da će Ministarstvo ispraviti tu cifru.

Ocenio i da će povećanjem iznosa budžeta za razvoj nerazvijenih područja Vlada pokazati da želi da omogući svim građanima Srbije, bez obzira gde žive, mogućnost ekonomskog napretka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара