Читај ми!

Visoka očekivanja od EU

Srbija treba da bude ambiciozna u procesu evropskih integracija i da ove godine, osim statusa kandidata za članstvo u EU, želi i datum početka pregovora, rekao predsednik Boris Tadić posle susreta sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton. Potpisan Sporazum o bezbednosnim procedurama za razmenu i zaštitu tajnih podataka.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle susreta sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton, da Srbija treba da bude ambiciozna u procesu evropskih integracija i da zato ove godine, osim statusa kandidata za članstvo u EU, želi i datum početka pregovora.

Srbija ima pravo na visoka očekivanja, posebno kada ispunjava svoje obaveze, istakao je Tadić, dok je Eštonova ocenila da je hapšenje Ratka Mladića "udahnulo svežu energiju" u proces evrointegracije Srbije.

Tadić je istakao da je Srbiji potreban datum početka pregovora zato što bi to bio ogroman iskorak u političkom i civilazacijskom smislu, koji bi doprineo i čitavom regionu.

Prema njegovim rečima, ne sme nastati velika pauza između integrisanja Hrvatske i Srbije i Crne Gore u EU. Tako bi, dodao je, bila stvorena dobra atmosfera u regionu.

Strategija Srbije, kako je objasnio predsednik Tadić, jeste da u procesu evrointegracija na samom početku realizuje najteže reforme.

"To je naša strategija i zbog toga mi u Srbiji želimo da napadamo najteže probleme na samom početku. Srbija danas završava proces reforme pravosuđa, a mnoge zemlje su tu temu imale kao poslednju u procesu približavanja EU", objasnio je Tadić.

Osvrćući se na otpočeti dijalog o Kosovu i Metohiji, Tadić je rekao da očekuje što skorije rezultete, naglašavajući da Beograd nema nikakav interes da blokira postizanje dogovora.

"Ukupna politička strategija izvedena u niz konkretnih koraka, na kojoj insistiram, jeste način da se reše konflikti jer prostor Zapadnog Balana ne može da bude integrisan ako unesemo naše unutrašnje konflikte u EU", naveo je Tadić.

Eštonova je pozdravila hapšenje Mladića i na pitanje da li će Srbija dobiti status kandidata do kraja godine, istakla da je, politički gledano, ovo važan dan, a da će se tehnički nastaviti rad na evrointegracijama Srbije. Ona je zaključila i da će od ulaska Srbije u Uniju korist imati i Srbija i EU.

Sporazum o bezbednosti sa EU

Eštonova je sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem prethodno potpisala Sporazum o bezbednosnim procedurama za razmenu i zaštitu tajnih podataka, koji je i preduslov za učešće srpske vojske i policije u mirovnim misijama EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je naglasila da je potpisivanjem Sporazuma Srbija uradila značajan korak napred ka Evropskoj uniji i dodala da Sporazum omogućava razmenu dokumenata sa oznakom "poverljivo" između Srbije i EU.

Ministar Ivica Dačić rekao je da Sporazum predstavlja znak daljeg približavanja Srbije EU i preduslov približavanja bezbednosnoj politici i strukturama EU. Prema Dačićevim rečima, učešće u mirovnim misijama EU će "doprineti još većem podizanju kapaciteta naših odbrambenih snaga u celini i celog bezbednosnog sistema".

Ivica Dačić je dodao da je šefici evropske diplomatije ukazao i na veoma dobru saradnju sa kolegama u regionu u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, a kao temeljne vrednosti u toj saradnji naveo očuvanje mira i stabilnosti.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je istakao da su za učešće u misijama u Somaliji i Ugandi završne sve političke i tehničke pripreme.

Po rečima ministra Šutanovca, ministarstva odbrane i policije su - uz ministarstvo pravde - nosioci regionalne saradnje.

Šutanovac je istakao da je Srbija danas demonstrirala ne samo deklarativnu želju da nastavi evropski put - već konkretizovala napore na daljem putu ka Evropi.

Na sastanku sa Eštonovom, kako je rekao, bilo je reči o saradnji sa Haškim tribunalom i o međunarodni mirovnim misijama, jer posvećenost evropskom putu podrazumeva i deljenje zajedničkih rizika i pretnji - a to znači i angažman srpske policije i vojske u mirovnim misijama EU.

Sastanak sa Stefanovićem

Ketrin Ešton je ranije danas razgovarala i sa šefom pregovačakog tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislavom Stefanovićem, koji je odbacio tvrdnje pojedinih prištinskih medija da poseta Eštonove predstavlja pritisak na srpske vlasti i donošenje "gotovih rešenja".

"Poseta je deo njenih aktivnosti, razmene mišljenja i dobili smo ohrabrenje da nastavimo dijalog u ovom pravcu", rekao je Stefanović i dodao da je poseta doprinela razumevanju načina na koji će biti otklonjene postojeće prepreke o temema koje su na dnevnom redu pregovaračkih timova Beograda i Prištine.

On je podvukao da sa Eštonovom nije razgovarao o podeli Kosova i Metohije, jer to, kako je naglasio, nije tema za EU.

"Ako zvaničnici Evropske unije u Prištini kažu da podela Kosova nije tema za EU, jeste tema za neke druge. Mi smo spremni da razgovaramo o svim otvorenim temama i Vlada Srbije ni na koji način nije izašla iz okvira Ustava i skupštinskih rezolucija", zaključio je Stefanović.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво