Ponovo odloženo suđenje Joci Amsterdamu

Suđenje Sretenu Jociću ponovo je odloženo, ovaj put za 7. april sledeće godine. Jocić, koji se tereti za podstrekivanje ubistva, nije se pojavio u sudu zbog epileptičnog napada koji je imao noćas.

Suđenje Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, odloženo je za 7. april sledeće godine, pošto se nije pojavio na sudu, zbog epileptičnog napada koji je imao sinoć, rekao je njegov branilac Zdenko Tomanović.

Advokat je sudu dostavio izveštaj lekara specijaliste sa Urgentnog centra od 1. decembra, gde se konstatuje da se Jocić prijavio zbog "pada usled krize svesti".

Lekari su u izveštaju konstatovali "hipestenziju desne strane lica, kao i laku slabost desnih ekstremiteta" i preporučili Jociću mirovanje.

Tomanović je rekao da je posetio svog branjenika, koji je pušten na kućno lečenje, navodeći da je njegova epilepsija "stečena" kao posledica torture u bugarskom i holandskom zatvoru, gde je izdržavao višegodišnje kazne zatvora.

Jocićev advokat je istakao, da je ovo prvi put, da se njegov branjenik ne odaziva nekom pozivu državnih organa, odnosno da se do sada uvek javljao na pozive Okružnog suda u Beogradu, a sud je obavestio i o novoj Jocićevoj adresi.

Na današnje suđenje od desetak oštećenih došao je samo jedan, Dragoljub Kovačević, dok je sud svedoka Miodraga Petrovića zbog neodazivanja pozivu kaznio sa 8.000 dinara.

Za Jocićem, koji se brani sa slobode, jer je položio sudu jemstvo od 300.000 evra, raspisana je Interpolova poternica 2001. godine, pošto nije bio dostupan pravosudnim organima Srbije, a on je naredne godine uhapšen u spektakularnoj akciji bugarske policije.

Jocić se tereti za podstrekivanje ubistva

Okružno tužilastvo tereti Jocića za krivično delo podstrekivanja na teško ubistvo, pošto je u julu 1995. godine nagovorio je Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Gorana Marjanovića u sportskom centru "Olimp".

Pored nastradalog Marjanovića i njegove devojke, tokom tog obračuna ranjeno je više ljudi.

Suđenje Jociću prvobitno je odloženo krajem juna pošto nije došao niko od porodice ubijenog Marjanovića, Đorđevićeve, i još troje ranjenih u pucnjavi.

Jocić tvrdi da je apsolutno nevin i da je ceo proces protiv njega "policijsko - politička nameštaljka".

Jocićeva odbrana tvrdi i da je kod bivšeg policajca Đorđevića, policija posle ubistva Marjanovića pronašla tašnu sa oružjem, projektil iz oružja iz kog je pucano, a vozilo iz koga je pucano vodilo se na njegovo ime.

Prema navodima optužnice, Jocić je Prodanoviću i Milosavljeviću za tu "uslugu" obećao 50.000 maraka i dao im vozilo marke "simka" italijanskih registarskih oznaka i dva automatska pištolja marke "hekler i koh".

Jociću se na teret stavlja i da je doveo u opasnost život ostalih posetilaca kafića "Dambi".

Zbog nekoliko istraga koje su u međuvremenu pokrenute protiv njega u holandskom zatvoru "Vuht", zadržan je do marta 2006. godine, kada je izručen Srbiji i sproveden u Okružni zatvor, a iz pritvora je izašao posle dva meseca uz položeno jemstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара