Читај ми!

Prihvaćena nagodba sa Cecom

Viši sud u Beogradu prihvatio nagodbu Tužilaštva i pevačice Svetlane Ražnatović i njene sestre. Prema nagodbi, Ražnatovićeva će dobiti godinu dana kućnog zatvora i platiti novčanu kaznu od 1,5 miliona evra.

Na današnjem ročištu, Viši sud u Beogradu prihvatio je sporazum o priznanju krivice između pevačice Svetlane-Cece Ražnatović, njene sestre Lidije Veličković Ocokoljić i Višeg tužilaštva u Beogradu.

Na pitanje sudije Slađane Marković da li krivicu priznaje dobrovoljno, svesno i bez zablude, Svetlana Rražnatović odgovorila je kratko: "Naravno".

Sudija Slađana Marković rekla je da će presuda biti doneta po pravosnažnosti rešenja o prihvatanju sporazuma.

Prema nagodbi sa Tužilaštvom, Svetlana Ražnatović će u kućnom pritvoru provesti osam meseci, a Lidija Ocokoljić šest meseci.

Sestre, koje su se odrekle prava na žalbu, prema sporazumu su obavezne da plate milion i po evra državi u tri rate od po 500.000 evra.

Prvu ratu će platiti u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, drugu u roku od šest meseci, a treću u roku od dve godine, s tim što će za treću ratu biti stavljena hipoteka na vilu Ražnatovićeve u beogradskom naselju Dedinje.

Sporazumom je utvrđeno da Svetlani Ražnatović bude oduzeto sve oružje zaplenjeno u njenoj kući, prilikom hapšenja 2003. godine.

Olakšavajuće okolnosti

Sudija Slađana Marković je rekla da je kazna "odmerena primenom naročito olakšavajućih okolnosti, jer se radi o neosuđivanim osobama koje od 2002. godine nisu vršile krivično delo".

"Svetlana Ražnatović je samohrana majka dva maloletna deteta, njena sestra je porodična žena, a i 'Obilić' nije istakao odštetni zahtev. One nisu činile krivična dela od 2002. godine, što ukazuje da nisu osobe sklone krivičnim delima", rekla je sudija Marković, obrazlažući olakšavajuće okolnosti.

Sudija je objasnila da milion i po evra nije kazna, nego vraćanje imovinske koristi stečene krivičnim delom.

Fudbalski klub "Obilić" nije podneo odštetni zahtev, niti se pridružio krivičnom gonjenju, a punomoćnik kluba, advokat Milan Zindović je obrazložio da je to tako, jer klub smatra da su optužene iznos od transfera fudbalera uplatile na račun kluba i da ga nisu uzele za sebe.

"Pošto 'Obilić' nije istakao odštetni zahtev, a u zakonu stoji da niko ne može da zadrži dobit stečenu krivičnim delom, onda je logično da se novac uplati u budžet", rekla je sudija Marković.

Osam godina istrage 

Ražnatovićeva se početkom aprila nagodila sa Tužilaštvom da prizna da je protivpravno prisvajala novac od transfera 10 fudbalera FK "Obilić" u inostrane klubove i bez dozvole držala 11 pištolja, u zamenu za godinu dana kućnog zatvora i milion i po evra novčane kazne.

Posle zaključenja sporazuma portparol Tužilaštva Tomo Zorić objasnio je da će naplatom kazne od milion i po evra od Ražnatovićeve država zaraditi tri puta više od iznosa za koji je bila oštećena, kroz oblike utaje poreza.

Više tužilaštvo u Beogradu krajem marta je podiglo optužnicu protiv Ražnatovićeve, zbog sumnje da je sa saradnicima protivpravno prisvojila oko četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara od transfera fudbalera FK "Obilić" u inostrane klubove, kao i držanja 11 pištolja bez dozvole.

Posle osam godina istrage, koja je više puta proširivana, osim Ražnatovićeve optužnicom su obuhvaćeni njena sestra i nekadašnji rukovodioci FK "Obilića" Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević zbog prodaje jednog igrača.

Sporazumom o priznanju krivice nisu obuhvaćeni Binić i Dimitrijević, tako da se proces protiv njih nastavlja. Oni su uložili prigovore na optužnicu, o kojima treba da odluči Sud.

Posle podizanja optužnice, Više tužilaštvo je naložilo sporovođenje finansijske istrage protiv Ražnatovićeve i njenih saradnika, kako bi se utvrdilo da li je njena imovina veća od legalno stečenih prihoda, ali je posle zaključenja sporazuma i ta istraga obustavljena.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије