Читај ми!

Uzajamna podrška Srbije i Kine

Kina spremna da učestvuje u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji, istakli ministri spoljnih poslova dve zemlje Vuk Jeremić i Jang Đieči. Neophodno je da zajedno uložimo napore da bismo pokrenuli izgradnju mosta Zemun-Borča, rekao kineski ministar.

Ministar spoljnih poslova Kine Jang Đieči razgovarao je u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. Tema razgovora bili su bilateralni odnosi i jačanje strateškog partnerstva, naročito u privrednoj saradnji.

Kako je saopštila Pres-služba predsednika, Tadić je ponovio da Srbija principijelno podržava politiku Kine i ministru Điečiju zahvalio na "doslednoj podršci Kine očuvanju teritorijalnog integriteta" Srbije.

Ministri Vuk Jeremić i Jang Đieči, takođe su potvrdili podršku teritorijalnoj celovitosti Srbije i jedinstvenoj Kini i najavili učešće Kine u velikom broju infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"Danas, posle ove posete, nivo odnosa i saradnje Srbije i Kine veći je nego u prošlosti", rekao Jeremić i podsetio da je Srbija jedini strateški partner Pekinga u regionu.

Šef srpske diplomatije rekao je da se radi na pripremi posete predsednika Kine Hu Đintaoa Srbiji u dogledno vreme. Kina i Srbija će u narednom periodu intenzivirati ekonomsku saradnju, istakli su ministri spoljnih poslova dve zemlje.

Jeremić je rekao da je Kina spremna da učestvuje u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata. "Složili smo se da zajedno treba da uložimo napore da pokrenemo izgradnju mosta Zemun-Borča", rekao je kineski ministar.

Ministri su govorili i o kulturnoj saradnji i najavili eksperimentalni projekat učenja kineskog jezika u školama u Srbiji kao izbornog predmeta.

Dvojica ministara su položila vence kod zgrade bivše ambasade NR Kine koja je pogođena u NATO bombardovanju na SR Jugoslaviju 1999. godine. 

U Ambasadi Kine na Novom Beogradu, pogođenoj sa tri projektila, tada je poginulo troje kineskih državljana i više njih je ranjeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије