Premijer najavljuje štedljiviji budžet

Premijer Mirko Cvetković najavio je da bi vlada u četvrtak, 27. novembra, trebalo da usvoji budžet za narednu godinu. Ukazuje na neophodnost paketa mera za štednju u oblasti javne potrošnje.

Premijer Mirko Cvetković očekuje  da bi budžet trebalo da bude usvojen u četvrtak i da su poznati osnovni makrookviri.

Budžetski deficit bi trebalo da bude 1,5 odsto bruto nacionalnog proizvoda, pošto su predviđeni prihodi od oko 700 milijardi dinara i rashodi od oko 750 milijardi, rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

Premijer je naglasio da se trenutno intenzivno razmatraju načini i mere štednje.

U pripremi je paket o merama štednje koji bi trebalo da obuhvati sve što je predmet javne potrošnje, poput automobila, stanova, sredstava za reprezentaciju, službenih putovanja, naknada za putovanja itd, obrazložio je Cvetković.

Predsednik vlade je podsetio da su već smanjene naknade za članove upravnih odbora i da se utvrđuju i kriterijumi za plate rukovodećih kadrova u javnim preduzećima, kao i da se vrše analize broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Paket mera će se pojaviti posle razgovora sa stručnjacima i predstavnicima političkih partija, pa i onih opozicionih, najavio je Cvetković.

"Građani neće gladovati, ali ćemo morati ozbiljnije da priđemo utrošku svakog dinara", zaključio je premijer Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије