Vlasnik svog mandata

Neophodno je popraviti zakone o izboru poslanika i finansiranju partija, jer nova rešenja nisu u skladu sa evropskim standardima, poručila Venecijanska komisija. Predsednica Radne grupe Nada Kolundžija tvrdi da će Komisija prihvatiti prelazno rešenje - da se ograniči način na koji poslanik može da podnese ostavku.

Venecijanska komisija sugerisala je Skupštini Srbije da njena Radna grupa još jednom popravi zakone o izboru poslanika i finansiranju partija, jer ni nova rešenja nisu u skladu sa evropskim standardima. Komisija nije zadovoljna što blanko ostavke nisu potpuno ukinute, ali ni ponuđenim rešenjem po kojem bi poslanici ulazili u parlament posle izbora.

Komisija, takođe, predlaže da se zbog blanko ostavki, ako treba, promeni i Ustav.

Predsednica Radne grupe koja kroji izmene zakona o izboru poslanika, ipak, tvrdi da će komisija prihvatiti prelazno rešenje - da se ograniči način na koji poslanik može da podnese ostavku.

Nada Kolundžija kaže i da će građani znati ko ulazi u parlament čim se izbori završe.

"Sazvaćemo Radnu grupu na osnovu mišljenja Venecijanske komisije i tragaćemo za rešenjem koje će u pravnom smislu biti odgovor na ono što je sugestija", rekla je Kolundžija i dodala da će se i nakon toga ponovo obaviti konsultacije sa Venecijanskom komisijom kako bi se na kraju došlo do rešenja koja su za nju prihvatljiva i koja su u skladu sa standardima EU.

"Transparetnost Srbije" upozorava da će Brisel obratiti pažnju na kritike Venecijanske komisije pri razmatranju dodeljivanja kandidature za članstvo i savetuje da se sporne odredbe menjaju.

"Ako je već potpuno jasno rečeno i u odluci Ustavnog suda o zakonu o lokalnim izborima i u stavovima Venecijanske komisije da mora biti poznat sastav Skupštine nakon što se utvrde rezultati izbora, onda bi to rešenje trebalo prihvatiti u novom zakonu, a ne instistirati na nekim polovičnim rešenjima", rekao je Nenadić.

Venecijanska komisija ima primedbe i na Zakon o finansiranju partija.

Ako uticaj javnih sredstava u ukupnom budžetu stranaka pređe 80 do 85 odsto, postavlja se pitanje da li su to političke stranke ili neka vrsta "državno-partijskog kartela", rekao je član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković.

Posle zamerki Venecijanske komisije, Agencija za borbu protiv korupcije savetuje da bi novim zakonom o finansiranju partija trebalo ograničiti sredstva koja one dobijaju iz državnog budžeta.

U izveštaju Venecijanske komisije navodi se da bi, prema izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, stranke i dalje imale diskreciono pravo dodeljivanja polovine mandata, bez obzira na redosled na izbornoj listi, što je, kako se ocenjuje, suprotno evropskim standardima.

U izveštaju se kritikuje i to što se, predloženim izmenama zakona, uvodi procedura za primenu blanko ostavki umesto da se one ukinu.

Venecijanska komisija smatra da će član Ustava Srbije po kome poslanik, pod uslovima predviđenim zakonom, ima pravo da vrati mandat partiji na čijoj listi je izabran, "srednjoročno ili dugoročno, neizbežno morati da se menja".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије