Читај ми!

Kandidatura, pa izbori

Nikada nismo bili bliži dostizanju statusa kandidata za članstvo u EU, poručio Tadić. Najbolje vreme za raspisivanje izbora nakon dobijanja statusa kandidata, rekao. Dragan Đilas novi zamenik predsednika DS-a.

Predsednik Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija nikada nije bila bliža dostizanju statusa za članstvo u Evropsku uniju nego što je to sada.

Lider DS-a je na sednici Glavnog odbora stranke u Centru "Sava" rekao da je ulazak u EU od najveće strateške važnosti za Srbiju i da će taj cilj biti postignut ukoliko se nastave reforme, usvoje određeni zakoni u Skupštini, ali i ne dozvoli da se napravi zaokret od puta ka članstvu u EU i uspostavi sistem koji nije saglasan sa sistemom Unije.

Tadić je rekao da je najbolje vreme za raspisivanje parlamentarnih izbora nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i ocenio da na prevremenim izborima insistiraju protivnici evrointegracija.

Boris Tadić je rekao da je spreman da razgovara o raspisivanju izbora i dodao da se ne radi o bežanju od izbora, već o postizanju dostižnog cilja.

"Ukoliko Evropska komisija u oktobru predloži Srbiju za status kandidata, uz saglasnost svih zemalja članica, a u decembru dobijemo i datum za pregovore, onda bi to značilo da smo ispunili obećanje koje smo dali građanima i obezbedili strane investicije za rad neke naredne vlade, naše ili neke druge", naglasio je Tadić.

Potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac rekao je da koalicija okupljena oko te stranke ima jasan dogovor i plan da izbori treba da se dese u zakonskom roku, a to je naredne godine.

"Ubeđeni smo i verujemo da u oktobru možemo da dobijemo pozitivno mišljenje, a u decembru i konačan status kandidata za članstvo u Evropsku uniju", precizirao je Šutanovac. On je rekao da nije bilo nikakvog razgovora koji bi mogao da stavi "na kocku evropski put Srbije".

Predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić poručio je da je uloga DS-a da nastavi politiku koja će obezbediti dobrobit građanima Srbije i članstvo u Uniji.

"Ta politika nema alternativu. EU solidarno rešava krize u zemljama pogođenim katastrofom, cunamijem i Srbiji je potrebna ta solidarnost", naglasio je Tadić i ponovio da EU nije "sanatorijum" i rešenje svih problema koje Srbija ima, ali da jeste bezbednosni prostor u kome su kristalizovana politička iskustva različitih naroda i država i različita politička rešenja.

Predsednik Srbije je, međutim, ukazao da i EU ima problema sa kojima se suočava i da ostaje da se vidi kakva će rešenja naći za pitanje evrozone, granica, ili za bezbednosna pitanja. "Moramo biti svesni te činjenice i toga da će postojati problemi sa kojima ćemo se suočavati i u EU, ali Unija nema bolju alternativu", istakao je lider demokrata.

Tadić: Cvetkovićeva Vlada nije najsavršenija

Rekavši da Vlada koju vodi Mirko Cvetković nije najsavršenija, predsednik DS je ocenio da je i sam premijer toga svestan, te da zato ulaže ogromne napore da poboljša rad svog kabineta. Vlada, smatra predsednik, posle rekonstrukcije radi bolje.

"Da li smo opravdali očekivanja građana - nisam siguran. Da li ima građana koji su sa pravom nezadovoljni - ima. Da li smo najbolje odgovorili na krizu - nismo, da li smo obezbedili stabilnost - jesmo", poručio je lider DS-a i predsednik Srbije.

Politika reformi je jedini garant bolje ekonomske budućnosti Srbije, ocenio je Tadić i dodao da Vlada mora da objasni građanima zašto ne mogu biti povećavane plate.

"Moramo biti odgovorni i ne sprovoditi popularne mere, već mere koje garantuju stabilni razvoj u predstojećem periodu", rekao je Tadić, i objasnio da bi, na primer, ekonomske mere koje bi omogućile jednokratan i kratkotrajan porast standarda građana odgovarale Vladi sa stanovišta predstojećih izbora, ali ne bi donele ništa dobro u budućnosti.

"Politika DS je politika reformi, koje imaju svoj plan, koje obezbeđuju političku stabilnost, koje su bolne i za koje nekad nemamo većinu građana na svojoj strani, ali politika DS mora biti hrabra i mora da obezbeđuje šire koalicije za ostvarivanje naših ciljeva", kazao je Tadić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Vlada Mirka Cvetkovića nakon rekonstrukcije donela niz važnih odluka, između ostalog i onu koja se tiče cene hleba, ali i poručio da, iako se na taj način iskazuje socijalna odgovornost izvršne vlasti, cene osnovnih životnih namirnica ne mogu se zauvek kontrolisati.

Demokratska stranka je današnjim izborom zamenika predsednika stranke i članova Izvršnog odbora završila proces konstituisanja stranačkih organa, započet na Skupštini demokrata u decembru prošle godine.

Zamenika predsednika stranke predlaže predsednik DS-a, a osim Dragana Đilasa, kandidati za Tadićevog zamenika bili su i Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić i Jelena Trivan.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво