Читај ми!

Pacoli podneo ostavku

Predsednik Kosova Bedžet Pacoli podneo ostavku, posle ocene da je njegov izbor u parlamentu bio neustavan. Vršenje dužnosti predsednika preuzima Jakup Krasnići.

Predsedniku skupštine Kosova Jakupu Krasnićiju, kao i samom Bedžetu Pacoliju, uručena je odluka ustavnog suda, prema kojoj je izbora predsednika predsednika Kosova u suprotnosti sa Ustavom. Pacoli je odmah po prijemu odluke podneo ostavku na mesto predsednika Kosova.

Vršenje dužnosti predsednika trebalo bi da preuzme Krasnići, koji je, povodom odluke suda da je izbor Pacolija bio neustavan, izjavio da se ne oseća krivim zbog načina na koji je vodio sednicu na kojoj je biran predsednik. Krasnići je rekao da je sednicu 22. februara vodio onako kako je to pripremila administracija parlamenta.

Krasnići je, takođe, naveo da će poštovati odluku ustavnog suda, a da će o daljim koracima odlučiti nakon što prouči tu odluku.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da će i vlada poštovati odluku ustavnog suda i najavio da će se tokom naredne nedelje održati novi izbori za predsednika Kosova. Tači je dodao da koalicija nastavlja sa "potpunom državnom agendom".

Tači je pozvao i opoziciju da igra konstruktivnu ulogu i da učestvuje u daljem postupku u skupštini u slučaju izbora predsednika Kosova.

Prekršena procedura 

Ustavni sud Kosova je u ponedeljak većinom glasova odlučio da je izbor predsednika Kosova 22. februara ove godine bio neustavan.

Odluka suda, koja je odmah stupila na snagu, uručena je i opozicionom Demokratskom savezu Kosova koji se i žalio da je procedura izbora predsednika prekršena.

Prema toj odluci, protivno Ustavu je to što je Bedžet Pacoli bio jedini kandidat za predsednika, jer za funkciju predsednika treba da bude više kandidata kako bi mogao da bude pokrenut izborni postupak.

Kosovski ustav izričito određuje da, ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu od dve trećine u prvom i drugom krugu glasanja, organizuje se treći krug glasanja između dva kandidata koja su dobila većinu u prva dva kruga glasanja, navodi se u odluci suda.

Prištinski list Koha ditore prenosi da je Pacoli želeo da napusti kancelariju predsednika još u utorak uveče, ali je na "insistiranje" nekih stranih diplomata odustao. "Strani prijatelji" su mu, prema rečima jednog visokog zvaničnika iz vladajuće koalicije, preporučili ne samo da sačeka presudu već i da se ne povlači iz trke za predsednika.

Za to mu je, međutim, ponovo potrebna podrška koalicione Demokratske partije Kosova, jer u Alijansi za novo Kosovo nemaju dilemu da li da Pacoli opet bude njihov kandidat za predsednika na ponovnom glasanju u kosovskom parlamentu.

Spekulacije o daljim koracima

U DPK-u kažu da "još treba razmisliti" da li kandidovati Pacolija na mesto predsednika Kosova, zato što sada ima još manje poslanika te stranke koji ga podržavaju.

Kako prenosi Koha ditore, u DPK-u nisu sa podjednakom dozom sigurnosti govorili o ponovnoj kandidaturi Bedžeta Pacolija za predsednika. Oni su pomenuli mogućnost vanrednih izbora na Kosovu.

Razlog za to je što opozicione partije imaju iste uslove za svoje učešće u vlasti kao i pre mesec dana.

Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su tada istakle da zahtevaju široku vladu do raspisivanja vanrednih izbora na jesen i da na čelu prelazne vlade ne bude Hašim Tači.

Bajram Redžepi, potpredsednik DPK-a, je rekao da još uvek ne zna da li će biti ponovljeno glasanje za predsednika, bez obzira na to što je Ustavni sud konstatovao kršenje ustava u procesu glasanja za predsednika.

Redžepi smatra da je rano govoriti da li će Pacoli biti koalicioni kandidat za predsednika ako glasanje bude ponovljeno.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије