Godišnjica "Kristalne noći" u Nemačkoj

U nedelju se obeležava 70 godina od Kristalne noći kada je uhapšeno i deportovano u koncentracione logore oko 20 hiljada nemačkih Jevreja.

Kristalna noć dobila je ime zbog polomljenih izloga prodavnica čiji su vlasnici mahom bili Jevreji.

Povod za progon i napade na Jevreje bilo je ubistvo sekretara nemačke ambasade u Parizu Ernsta fom Rata. Njega je ubio Heršel Prinspan, nemački Jevrejin koji je pobegao u Francusku, pošto je primio pismo od svoje porodice u kome su opisani užasni uslovi koje su oni iskusili tokom deportacije. 9.novembra, Rat je preminuo u bolnici, i to je dalo povoda nacistima da organizuju pogrom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel uoči godišnjice "Kristalne noći", pozvala je svoje sunarodnike da se odlučno bore protiv rasizma i antisemitizma.


Tokom "Kristalne noći" 9. novembra 1938. godine nacisti su uništili 200 sinagoga, jevrejske kuće i radnje u Nemačkoj. Tada je ubijeno najmanje 90 Jevreja, a oko 30 000 je zatvoreno.

Planirano je da napad izgleda kao spontani čin, ali ga je u stvari organizovala nemačka vlada. Ovo znači da je sa organizacijom bilo saglasno vođstvo NSDAP-a, i da se kao u čestim slučajevima vlada oslanjala na partijsku organizaciju kao dodatak zvaničnim vladinim linijama autoriteta.
"Mi znamo da je ta nečuvena stvar počela tog dana, a završena je holokaustom. Moramo da čuvamo sećanje na taj događaj ne samo zbog poštovanja prema žrtvama već da osiguramo da se to nikad više ne ponovi", rekla je Merkelova u svom nedeljnom radio obraćanju na internetu.
Ona je dodala da mnogi u noći između 9. i 10. novembra u Nemačkoj nisu želeli da vide šta se dešava oko njih i da ima mnogo svedoka tog vremena koji znaju kakva je sudbina čekala Jevreje u Njemačkoj.
Merkelova će u nedelju u društvu onih koji su preživeli "Kristalnu noć" učestvovati na ceremoniji u najvećoj sinagogi u Berlinu, jednoj od retkih koju nacisti nisu uništili.
Generalni sekretar centralnog saveta nemačkih Jevreja Stiven Krejmer pozvao je vlasti da bolje objasne omladini nacističku eru i to danas "kada je potrebnije više nego ikad da mladi ljudi budu upozoreni na opasnost budućnosti od antisemitizma i krajnje desnice".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара