Baba Vanga svetica?

Prema mišljenju dela bugarske javnosti, Vangelija Gušterova, poznatija kao baba Vanga, trebalo bi da bude proglašena za sveticu. Arhijerejski namesnik Angel Kočev kaže da Vanga "mučenica pravoslavne crkve".

Povodom stogodišnjice rođenja bugarske proročice Vangel Gušterove, poznatije kao baba Vanga, koja će se obeležiti 3. oktobra, u delu Bugarske pravoslavne crkve ima zahteva da se ona proglasi svetom, prenosi Verska informativna agencija.

Taj predlog je izneo arhijerejski namesnik za Petrič Angel Kočev, koji je u kući u kojoj je Vanga živela do smrti 1996. godine služio obred jeleosvećenja, svete tajne u pravoslavlju kada se osvećuje ulje za pomazanje bolesnika.

Kuća je do 2007. godine bila zatvorena, a uskoro će biti pretvorena u muzej.

Kočev je istakao da je slepa Vanga "mučenica pravoslavne crkve", lečila je bolesne, poznavala trave i davala nadu unesrećenima, kao i da su se dešavala "čudesna isceljenja".

Nakon njene smrti hiljade ljudi dolaze u hram koji je podigla, odlaze na njen grob, doživljavaju pozitivnu energiju, postižu duhovnu čistotu i isceljenje, dodao je Kočev.

"Mnogi u Bugarskoj i šire žele da se ona kanonizuje", rekao je Kočev i pozvao Sveti sinod da razmotri ovu inicijativu.

Baba Vanga, Vangelija Pandeva Gušterova, rođena je 1911. godine, u Makedoniji, u gradu Strumici.

U dvanestoj godini joj se desilo "nešto čudno", po vedrom vremenu podigao ju je iznenadan jak vetar i poneo nekoliko metara, a posle toga je oslepela.

Počela je da proriče, navodno je predvidela dan bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, kao i smrt bugarskog cara Borisa, zemljotres u Skoplju, ali i svoju smrt.

Navodno je rekla da će se "Jugoslavija raspasti jer Srbi mnogo psuju Boga".

Kod baba Vange odlazili su i mnogi bugarski i sovjetski komunistički funkcioneri.

Za života podigla je svojim novcem u mestu Rupite veliku crkvu posećenu svetoj Petki.

U verskim medijima su objavljeni i članci koji smatraju da se radi o "hrišćanskom okultizmu", koje je prisutno tokom cele istorije vere, a koji je Šesti Vaseljenski sabor u 61. pravilu osudio i stavio pod crkvenu kaznu.

Šestogodišnje pokajanje, bez pričesti, određeno je za one koji misle da "vide nešto", ali i za one koji proriču sudbinu, predskazuju događaje, rade sa talismanima i gataju.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво