Nemci neće šefice

Vodeća evropska privreda, i pored kritika iz Brisela, na rukovodećim mestima najjačih preduzeća ima samo tri odsto žena. Uvođenje obaveznih kvota za zapošljavanje žena jedno je od rešenja. Ipak, pripadnice lepšeg pola imaju oprečna mišljenja.

U dve stotine najjačih nemačkih preduzeća samo tri odsto žena su na rukovodećim mestima, iako je još pre deset godina postignut dogovor, između nemačkih zvaničnika i privrede, o većem zapošljavanju žena na odgovornim funkicijama.

Kako je prenela nemačka medijska kuća Dojče vele, iz Brisela je poručeno nemačkim vlastima da se "priželjkuje" prisustvo žena u upravama preduzeća u toj zemlji od oko 30 odsto, što bi bilo ostvareno do 2015. godine.

Pet godina kasnije, procenat bi, prema željama Evropske komisije, trebalo da bude još 10 odsto viši.

U Berlinu je, unutar vladajuće koalicije, u toku je prava svađa oko uvođenja kvota za žene na rukovodećim mestima.

Zanimljivo je da se oko toga svađaju upravo dve žene, ministarke iz Hrišćansko-demokratske unije, kojom predsedava još jedna žena, kancelarka Angela Merkel.

Skroman rast

Privrednici su još pre deset godina obećali da će zapošljavati više žena na rukovodećim mestima, upravnim i nadzornim odborima, ali to obećanje nije ispunjeno, poručila je ministarka rada Ursula fon der Lajen koja zahteva uvođenje obavezne kvote od najmanje 30 odsto.

Ministarka je poručila kako ne želi da žene čekaju na svoj red još deset godina.

"Ništa se nije promenilo. Pre deset godina smo imali 2,5 odsto žena u upravnim odborima, a danas ih je tri procenta. To je smešan porast, komentariše Ursula fon der Lajen.

Veći procenat žena na rukovodećim mestima zagovara i aktuelna ministarka za porodicu Kristina Šreder, ali se ona zalaže za kvotu po dobrovoljnom principu.

Ministarka je napomenula da bi svako preduzeće bilo zakonski obavezno da uvede kvotu za zapošljavanje žena, ali da bi ta kvota trebala biti donošena na osnovu potreba preduzeća.

"Ne želim zakon koji bi sva preduzeća stavio u isti koš. Industrija čelika nema iste potrebe kao medijska i komunikaciona branša", rekla je ministarka Kristina Šreder.

Kao primeri nezadovoljavajućeg odnosa broja žena na važnim funkcijama, navode se automobilski gigant "Dajmler" sa 19 muškaraca i jednom ženom i nadzorni odbor nemačke berze u kojem sedi 17 muškaraca i, opet, jedna žena.

Teško u ulozi šefice

Nemački mentalitet ima poteškoća da prihvati ženu kao šeficu, iz iskustva tvrdi Barbara Knoflah koja je već dvadeset godina direktorka jedne nemačke banke.

Društvo ima posebno kritičan odnos prema šeficama. Podsvesno razmišljaju da im je to nešto drugačije, da im je novo i da oni to zapravo radije ne bi ni želeli, smatra Barbara Knoflah.

U Nemačkoj, međutim, ima i visoko pozicioniranih žena koje se protive uvođenju obavezne kvote za žene, a jedna od njih je Mari-Kristina Osterman, direktorka preduzeća za veleprodaju prehrambenih proizvoda.

Preduzeće mora da ima slobodu da samostalno odluči koga će da zaposli. Bez obzira na to da li se radi o muškarcu ili ženi, važna je kvalifikacija, a ne pol, smatra Mari-Kristina Osterman.

Takav stav zastupaju i nemački Liberali, koalicioni partneri vladajuće stranke demohrišćana, koji su tradicionalno naklonjeni poslodavcima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије