Ustupak predsednika Jemena

Ali Abdulah Saleh, predsednik Jemena, poručio da neće produžiti mandat posle tri decenije vlasti i da ga sin neće naslediti na mestu šefa države. Opozicija za sutra najavila protestni skup pod nazivom "Dan besa".

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh, ključni američki saveznik protiv Al Kaide, poručio je da neće produžiti svoje tri decenije vlasti po isteku mandata 2013. godine, ali opozicija ostaje pri svojim planovima za sutrašnji veliki protestni skup.

Očigledno imajući u vidu proteste koji su oborili tuniskog predsednika i pretnje za obaranje egipatskog vođe Hosnija Mubaraka, Saleh je obećao naciji da po odlasku neće preneti vlast na svog sina, ali je zatražio od opozicije da odustane od mitinga.

"Predstavljam ove ustupke u interesu zemlje. Interes zemlje dolazi ispred naših ličnih interesa", rekao je Saleh članovima parlamenta i predstavnicima vojske.

"Nema produženja vlasti, nema nasleđivanja, nema resetovanja sata", rekao je on aludirajući na predlog vladajuće stranke za donošenje propisa koji bi omogućili da se Saleh ponovo kandiduje 2013. godine.

Predsednik je, takođe, pozvao opoziciju da zamrzne sve planirane proteste, skupove i sedeće demonstracije.

Saleh je već ponudio neke manje ustupke u pogledu predsedničkog mandata i obećao povećanje plata službenicima i oficirima za oko 47 dolara mesečno, što nije malo u zemlji gde oko 40 odsto stanovništva živi sa manje od dva dolara dnevno.

Najveća opoziciona partija u Jemenu okarakterisala je paket ustupaka predsednika Saleha, uključujući onaj da se neće ponovo kandidovati, kao pozitivne, ali je poručila da će veliki opozicioni miting biti održan kako je i bilo planirano.

"Smatramo ovu inicijativu kao pozitivan znak i čekamo nove konkretne korake", poručio je Mohamed al Sadi, podsekretar Islamist islah partije, ali je dodao da planovi za sutrašnji miting ostaju i da će on biti organizovan i proteći u redu.

"To je mirna borba kroz koju narod može da obezbedi da se čuju njihovi glasovi i da izraze svoja očekivanja", rekao je Al Sadi.

Sutrašnji veliki skup, koji je opozicija nazvala Dan besa, predstavljaće neku vrstu barometra o veličini i snazi želje naroda Jemena da slede primere Tunisa i Egipta u zahtevima za promenom vlasti, ocenjuju analitičari.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије