Još bez istrage protiv Domazeta

Protiv Davora Domazeta sprovode se predistražne radnje, zbog sumnje da je odgovoran za zločine u Medačkom džepu, saopštilo hrvatsko Ministarstvo pravde. Tvrdnje "Amnesti internešenela" da je Vladimir Šeks komandno odgovoran su proizvoljne, navodi ministarstvo.

Hrvatsko Ministarstvo pravde potvrdilo je da se protiv Davora Domazeta Loše sprovode predistražne radnje, zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine u Medačkom džepu 1993. godine, ali je stalo u odbranu potpredsednika Sabora Vladimira Šeksa.

Ministarstvo ističe da su tvrdnje organizacije "Amnesti Internešenel" (AI) da je Šeks komandno odgovoran za zločine nad Srbima počinjenim u Osijeku, 1991. godine, "proizvoljne i neosnovane".

Na svom sajtu Ministarstvo pravde potvrdilo je da se sprovode radnje protiv Domazeta, ali i dodalo da je Haški sud ranije zaključio da nema dovoljno dokaza za pokretanje postupka protiv njega.

Saopštenje se uglavnom bavi izveštajem AI u kome su uz Domazeta prozvani i Tomislav Merčep i Vladimir Šeks. Ministarstvo tvrdi da je AI svoje optužbe izneo bez ikakve istrage ili provere.

"Neprihvatljiva je tvrdnja AI da je Hrvatska proglašavanjem nezavisnosti uzrokovala oružani sukob, kao i što AI pokušava izjednačiti odgovornost tvrdnjama da su između 1990. i 1995. godine obe strane počinile ozbiljna kršenja ljudskih prava", ističe se u saopštenju.

"Proizvoljne su i neosnovane tvrdnje AI da je Šeks komandno odgovoran za zločine koji su 1991. počinjeni u Osijeku. AI je zanemario presudu Vrhovnog suda u kojoj se navodi da Šeks nije nužno morao imati informacije o inkriminisanoj delatnosti zaštitne čete, jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti", ističu u ministarstvu.

Istražuju se i zločini u Sisku

Ministarstvo je podsetilo da se istražuju i ratni zločini u Sisku, kao i da je istraga o delovanju Tomislava Merčepa započela još za vreme rata, kada je nosila kodni naziv "Atlantis".

Državno tužilaštvo tvrdi da su se predistražne radnje protiv Merčepa počele sprovoditi 2006. godine, kad su dobili dokumentaciju od Haškog suda.

Na suđenju za ubijanje oko 30 srpskih civila i pet zarobljenika u Medačkom džepu, Davor Domazet Loša označen je kao odgovoran za operaciju u kojoj je bio i naredbodavac i kao učesnik paralelne linije komandovanja između Zagreba i jedinica na terenu. Nevladine organizacije tražile su pokretanje istrage protiv njega.

Merčep, koji je komandovao jedinicom MUP-a koja je vršila likvidacije, u pritvoru je od 10. decembra i protiv njega se vodi istraga zbog ubistava u Zagrebu i u Pakračkoj Poljani.

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je istragu protiv Merčepa i zbog ubistava u Vukovaru, kao i protiv Šeksa i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Vekića, zbog zataškavanja Merčepovih zločina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије