Ostavke u izraelskoj vladi

Posle ostavke Ehuda Baraka, ministra odbrane i najave da osniva novu stranku, još tri ministra iz Laburističke partije podnela ostavku. Barak kaže da njegova nova partija ostaje uz premijera Netanijahua, tako da su i parlament i vlada Izraela stabilni.

Tri izraelska ministra iz Laburističke partije podneli su ostavke, pošto je ministar odbrane Ehud Barak, dosadašnji vođa te stranke, najavio da napušta i da će oformiti novu centrističku frakciju.

Ministar socijalne službe Isak Hercog, podnoseći prvi ostavku, izrazio je nadu da će i dva preostala ministra iz Laburističke partije levog centra slediti njegov put uskoro i takođe dati ostavke.

Ministar za manjine Avišaj Braverman i ministar industrije trgovine i rada Benjamin Ben-Eliezer učinili su to nekoliko časova kasnije. Barakova nova frakcija ostaće u vladi, što znači da ti potezi jačaju desničarsku koaliciju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, navode poznavaoci prilika.

Napetost u Laburističkoj partiji, koja je bila ključni član vladajuće koalicije, traje već mesecima. Sa Barakom je otišlo još četvoro poslanika, od kojih je jedan Matan Vilnaji, Barakov zamenik na funkciji ministra odbrane.

Otkako su, pre tri meseca, mirovni pregovori sa Palestincima zapali u ćorsokak, sve više laburista je apelovalo na Baraka da se zbog toga povuče iz vlade, što je on odbijao.

Hercog je, objašnjavajući ostavku, naglasio važnost očuvanja jedinstva partije i donošenja odluke o datumu novih partijskih izbora. Najavio je, takođe, da će sada biti u opoziciji. Laburisti su imali 13 poslanika, a posle Barakove ostavke ostalo ih je osam, jer mu se četvoro pridružilo.

Očekuje se da posle Hercoga, Bravermana i Ben-Eliazera, preostalih pet napusti vladajuću koaliciju. Ni u tom slučaju, Netanijahuova vlada neće ostati bez većine u Knesetu (parlamentu), već će imati 66 poslanika od ukupno 120, što je manja, ali stabilna većina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије