Hezbolah srušio vladu

Vlada Libana pala, pošto su ministri iz Hezbolaha dali ostavke. Razlog nesporazum oko tribunala UN koji istražuje ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja.

Jedanaest libanskih ministara iz Hezbolaha i savezničkih partija dalo je ostavku, zbog čega je pala Vlada nacionalnog jedinstva.

Oni su pozvali predsednika Mišela Sulejmana da formira novu Vladu, a kao razlog za ostavke naveli su nesporazum oko tribunala UN koji istražuje ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, oca sadašnjeg premijera Saada Haririja.

Ostavke su objavljene u trenutku kada je premijer Hariri boravio u Vašingtonu na sastanku sa američkim predsednikom Barakom Obamom, prenele su svetske agencije.

Libanski premijer je zbog toga skratio posetu SAD.

Od tribunala UN očekuje se da optuži članove Hezbolaha za ubistvo bivšeg premijera, zbog čega se strahuje od novih sukoba između libanskih muslimana, šiita i sunita. Ministri su prethodno naveli da traže da Hariri pristane da sazove hitan sastanak Vlade, zbog krize oko tribunala.

"Otvarajući put za formiranje nove Vlade, ministri daju svoje ostavke, nadajući se da će predsednik brzo preduzeti neophodne korake u formiranju nove Vlade", rekao je ministar energetike Džibran Bazil.

Hariri nije davao izjave posle sastanka s Obamom, ali je američki predsednik ponudio podršku SAD, kazao je jedan neimenovani zvaničnik.

Hezbolah je imao dva ministra u Vladi sa ukupno 30 članova, na osnovu dogovora o podeli vlasti iz novembra 2009. godine. Saveznici Hezbolaha, šiitski pokret Amal i lider hrišćana maronita bivši general Mišel Aun, imali su još osam ministara.

Haririjeva sunitska partija i saveznici, takođe, maroniti i Druzi imali su 15 ministara, a pet preostalih imenovao je predsednik, navodi Bi-Bi-Si.

Zastoj u radu zbog krize oko tribunala doveo je do pada Vlade, posle 14 meseci od formiranja. Vlada se sastala na brzinu samo jednom u poslednja dva meseca i nije mogla da zadobije podršku Parlamenta za budžet.

Hariri je ubijen 2005. u eksploziji bombe, koja je, takođe, ubila još dvadeset dve osobe. Taj događaj je polarizovao Liban. Proiranski Hezbolah koji ima podršku Sirije je porekao bilo kakvu umešanost u zločin i osudio UN tribunal, tvrdeći da se radi o zaveri.

Ubijeni Hariri bio je sunit i imao je podršku hrišćana koji su cenili njegove napore da smanji uticaj Sirije na Liban.

Zvaničnici su uoči današnjeg pada Vlade Libana rekli da je propao diplomatski pokušaj Sirije i Saudijske Arabije da se postigne dogovor o smanjenju političkih napetosti u Libanu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво